InterviewDecaan Lies Leijs

Decaan Lies Leijs: ‘Het leenstelsel is voor studenten een blok aan hun been’

Lies Leijs is al 14 jaar studentendecaan Beeld Fontys
Lies Leijs is al 14 jaar studentendecaanBeeld Fontys

Lies Leijs is al veertien jaar decaan bij Fontys in Eindhoven en Den Bosch. In haar spreekkamer hoort ze studenten ­dagelijks over de effecten van het leenstelsel: ‘Ze dragen het mee als een blok aan hun been’.

“Tien jaar geleden kwam er heel zelden een student naar me toe die de touwtjes niet meer aan elkaar kon knopen. Sinds het leenstelsel is ingevoerd komt er zeker twee keer per week een student naar me toe met vragen over financiële problemen. Wat me daarbij opvalt, is dat studenten zich daar enorm voor schamen. Ik durf bijna te zeggen dat ze makkelijker over depressieve klachten praten. Ze komen vaak naar me toe omdat ze moeite hebben hun vakken te halen of last hebben van stress. Ik moet de oorzaak, dat ze stress hebben vanwege hun financiële plaatje, echt bij ze los peuteren.

Daarnaast merk ik dat studenten van nu zich meer zorgen maken over de toekomst en dat het moeilijker wordt een huis te kopen. Daar hoorde ik studenten vóór het leenstelsel nooit over. Verder valt me op dat de huidige studenten enorm veel uren maken in een bijbaan. Vroeger was een bijbaan om het iets minder krap te hebben en geld over te houden voor leuke dingen. Nu werken studenten soms meer dan twintig uur per week om rond te komen. Dat heeft invloed op hun studie, want ze zitten moe bij een college waar ze scherp moeten zijn.

En dan zijn er ook nog de studenten die maximaal lenen om hun gezin financieel draaiende te houden. Al met al vind ik het leenstelsel een zorgelijke ontwikkeling. De prestatiedruk is veel hoger dan vijf jaar geleden, want als je die ene toets niet haalt, volgt een kettingreactie aan consequenties waardoor je studieschuld verder oploopt. Het leenstelsel heeft geen basis gelegd vanwaaruit jonge mensen op een rustige manier hun studie kunnen doorlopen. Het neemt zorgen niet weg, er is juist een pakket zorgen bijgekwakt. Dat moet toch anders kunnen.”

null Beeld Brechtje Rood
Beeld Brechtje Rood
null Beeld Brechtje Rood
Beeld Brechtje Rood

Lees ook:

Langzaam schuift dit leenstelsel richting de prullenbak

Na GroenLinks keert ook de PvdA zich af van het leenstelsel voor studenten. Gaat onderwijspartij D66 vasthouden aan een systeem dat bedolven wordt onder kritiek?

Hoe overleef ik studiestress?

Hoe word je geen stress-student? Die vraag vliegt ongetwijfeld door de hoofden van de duizenden eerstejaars die net zijn begonnen met studeren. Een expert en twee ouderejaars geven tips.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden