Debutanten overheersen

De demonstraties in Beiroet houden aan. Gisteren werd het record gebroken met bijna één miljoen mensen, die tegen de bezetting door Syrië protesteerden.

De massale Hezbollah-demonstratie vorige week dinsdag in het centrum van Beiroet heeft onder veel Libanezen vooral ergernis los gemaakt. Dat bleek tijdens de tegendemonstratie van gisteren.

Meer dan 800000 Libanezen kwamen opdagen om tegen de Syrische bezetting te demonstreren, maar voornamelijk om te laten zien dat de oppositie niet zomaar een clubje 'Gucci revolutionaren' zijn, zoals ze door sommigen wordt afgeschilderd. De enorme menigte moest aantonen aan dat de anti-Syrische sentimenten wel degelijk door de meerderheid worden gedeeld.

,,De enige reden waarom ik hier ben is omdat straks de hele wereld denkt dat wij pro-Syrisch zijn en in sluiers lopen. Dat is pertinent niet waar'', zegt Bella, die op haar 43ste haar allereerste demonstratie loopt, samen met vijf vriendinnen. Gewapend met Libanese vlaggen lopen ze mee op het Martelarenplein. ,,Ik ben me heel bewust van de kritiek dat de oppositie slechts een klein groepje gefortuneerde mensen zou zijn. Maar wij zijn gesteld op onze vrijheid, en Hezbollah vertegenwoordigt niet het merendeel van de Libanezen.''

Het is misschien niet de grootste demonstratie aller tijden, maar wel een met het grootste aantal debutanten. ,,Ja, absoluut, eerste keer'',zegt ook Amal. Volgens haar vonden velen die tegen de Syriërs zijn het tot nu toe niet zo belangrijk om de straat op te gaan. De oppositie deed het tenslotte goed. ,,Maar als we nu hoofden gaan tellen, en mensen min of meer gedwongen in bussen aan worden gevoerd uit alle hoeken van het land, oké, dan kunnen wij dat ook.'' Ze doelt op het feit dat Hezbollah haar aanhangers adviseerde te gaan demonstreren en de bussen klaar had staan. 'Vrijwillig, niet met de bus', meldt een spandoek. Een andere met de tekst '100% Libanees' is ook een steek richting de pro-Syrische beweging die door de oppositie ervan wordt beschuldigd Syriërs te hebben laten aanrukken om de menigte van afgelopen dinsdag groter te laten lijken.

Hier zijn Libanezen goed in, het politieke steekspel. 'Vergeet deze ook niet mee te nemen', staat er op een bord met daaronder de foto's van de pro-Syrische ministers. 'Zoem in, zoem uit', lezen vele doeken, duidend op de uitspraak van Basjaar el-Assad dat er eigenlijk helemaal niet zo veel anti-Syrische demonstranten zijn, maar dat de tv-camera's volgens hem nooit uitzoemen.

Veel dames in mantelpakjes, mannen in driedelig grijs, maar ook veel ouders die met kinderen komen. Fouad, met een peuter op zijn nek, en kleuter aan de hand is eerder regel dan uitzondering. Zijn zwager Amin is ook met zijn drie dochters gekomen. ,,Dit is toch geschiedenis, wat hier gebeurt, en ik wil dat mijn kinderen later weten dat zij aan hun vrijheid hebben mee gewerkt.''

Veel demonstranten komen ook met foto's van hun helden, die helaas meestal dood zijn. De meeste portretten zijn van Hariri. ,,Ik was het niet eens met zijn politiek, maar nog minder met zijn dood. Politiek interesseert me niet. Maar toen ik die enorme menigte Hezbollahs zag, werd er wel iets in mij wakker'', aldus Bella. ,,Is dat ons voorland? Alsjeblieft niet. En dat komen we vandaag dus laten zien.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden