Debutanten in de hoofdrol, beste bijrol voor oude rotten

Regisseur Jos Stelling is grote winnaar met drie Kalveren

JANN RUYTERS

De lat lag hoog voor de Gouden Kalveren-winnaars na de volgens velen indrukwekkende overwinningstoespraak van acteur Nasrdin Dchar vorig jaar. Jandino Asporaat, bekend van de Dino show ('ze hebben gezocht naar een combinatie van talent en bezuiniging') deed de speech aan het begin van de show dus nog maar eens voor: "Ik ben een Curaçaose Nederlander, ik heb mijn eigen theater- en tv-show, en ik sta hier toch maar mooi te presenteren."

De energieke Asporaat en Theo Maassen haalden de spanning er een beetje af in de zaal vol filmbelanghebbenden in de Utrechtse schouwburg. Theo Maassen gaf een korte en hilarische conference vol grappen met een hoog oh-oh-oh gehalte. Maassen: "Met de eerste 3-D film 'Nova Zembla' was het net als met de eerste pannekoek, die mislukt altijd." Voor de nerveuze medepresentator Doutzen Kroes was het moeizame opboksen tegen de energieke presentatoren al deed ze een dappere poging ("Het was geen 3D, ik gaf borstvoeding").

Jos Stelling, ooit initiatiefnemer van het Nederlands Filmfestival en hartstochtelijk pleitbezorger van de cinema met een grote C, werd uiteindelijk de verrassende grote winnaar van de avond. Hij kreeg drie kalveren voor zijn nieuwste film 'Het meisje en de dood', waaronder die voor Beste Film.

De prijzen werden verder netjes verdeeld. Stellings tegenstrevers in de categorie 'beste film' en 'beste regie' kregen ook prijzen. De geestige misdaadkomedie 'Plan C' won beste scenario en beste bijrol. Paula van der Oest won de regieprijs voor 'The Domino Effect'. Van der Oest werd door de jury geprezen om haar internationale uitstraling en ambitie, waarbij het extra vreemd was dat de internationaal geroemde George Sluizer voor zijn 'Dark Blood' niet eens een nominatie ontving.

Twee debutanten kaapten de prijs voor de beste hoofdrol weg. Reinout Scholten van Aschat (zoon van acteur Gijs) voor zijn naar Willem Holleeder gemodelleerde hoofdrol van gangster Rem in 'De Heineken Ontvoering'. Ook debutante Hannah Hoekstra won een Gouden Kalf voor haar sterke rol als meisje op drift in 'Hemel' die in een mooie speech haar regisseuse de hemel in prees. Jammer voor de in die categorie genomineerde Jelka van Houten (zus van Carice), maar de Kalverenuitreiking bracht geen nieuwe wending in de strijd tussen de zingende en acterende zusjes Van Houten.

Tegenover deze debuterende hoofdrolspelers stonden er twee oudgedienden die het Gouden Kalf voor beste bijrol in ontvangst mochten nemen: de onvolprezen Olga Zuiderhoek ('Süsskind') en René van 't Hof ('Plan C'), die maar bleef herhalen hoe geweldig het was.

De prijs van de filmcritici ging naar 'Kauwboy' die volgens de jury van critici wel wat meer Kalveren had mogen krijgen. In vergelijking met vorig jaar was het al met al een rustig gala deze keer. Het meest emotionele Kalf ging naar documentairemaker Marc Schmidt voor 'De regels van Matthijs', ook winnaar van de publieksprijs voor documentaires; over zijn inmiddels overleden 42-jarige vriend Matthijs die aan het syndroom van Asperger leed.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden