Debutant Loovens: Mijn carrière kwam traag op gang

Met een omweg treedt Glenn Loovens (25) vandaag in de voetsporen van jeugdvriend Robin van Persie. Hij debuteert tegen Japan in Oranje.

Glenn Loovens leek in de jeugd voorbestemd om in de schijnwerpers te treden. Maar na zijn debuut in het eerste van Feyenoord raakte hij langzaam in de vergetelheid. De centrale verdediger koos voor een anonieme club in Groot-Brittannië waarna het lang stil bleef. Tot een transfer naar Celtic hem op de radar van de bondscoach deed verschijnen.

Dezelfde man die hem in de herfst van 2001 zijn eerste minuten als prof gunde, bracht Loovens twee weken geleden op de hoogte. „Na de thuiswedstrijd tegen Arsenal in de voorronde van de Champions League belde Van Marwijk me op”, vertelt hij. „Ik kan niet ontkennen dat we een goede band hebben. Maar ik ben niet geselecteerd omdat ik een aardige jongen ben. Zoiets dwing je af.”

Zijn oproep voor het Nederlands elftal herenigt hem met Robin van Persie. Beiden kwamen gelijktijdig terecht in de jeugdopleiding van Feyenoord. Het versterkte een vriendschap die ontstond in de Rotterdamse wijk Kralingen. Het duo woonde twee straten bij elkaar vandaan en trok regelmatig samen op.

Met leeftijdgenoten Saïd Boutahar en Mounir El Hamdaoui vormden ze een vast team. „Drie van die technische gasten met mij erbij”, lacht Loovens. „We stonden met tien andere ploegen op pleintjes. Als je won, bleef je staan. Anders moest je tien duels op je beurt wachten. Wij hoefden niet vaak te gaan zitten.”

Dat zijn maatjes van vroeger allen uitgroeiden tot succesvolle profs brengt geen speciale gevoelens boven. „Saïd en Robin zaten toen al in de jeugd van Feyenoord. Mounir voetbalde bij Excelsior. Je leerde zien of iemand wat speciaals had.”

Vader Hans, oud-prof bij Twente en SVV, maakte de wereld van het betaald voetbal tastbaar. Als kleuter zat Loovens met zijn oudere broer Ivo in Schiedam op de tribune toen Barcelona op bezoek kwam. „Al die grote spelers op het veld van SVV”, mijmert hij. „Indrukwekkend voor twee van die apies.”

In die periode stond Loovens onder de lat bij HOV. Als jongste lid van het pupillenelftal kreeg hij een paar handschoenen die zijn moeder later inlijstte. „Tot mijn achtste bleef ik keeper. Ik vond het zó koud in de winter. Dan sta je daar maar. En ik had veel energie, wilde over het veld hobbelen. De meest logische positie was een plek in de verdediging.”

Enkele jaren later werd Loovens gescout door Feyenoord. Hij gold als een ideale jeugdspeler. Voetbal beheerste elk aspect van zijn leven. Verleidingen liet hij links leggen. Het bracht hem wat hij wilde. Op zijn zeventiende mocht hij invallen in de thuiswedstrijd tegen Willem II (3-1). Van Persie kwam datzelfde seizoen bovendrijven. In tegenstelling tot de begaafde technicus stonden topclubs voor hem niet in de rij. Waar Arsenal Van Persie oppikte, werd Loovens uitgeleend aan Excelsior en De Graafschap.

De ambitie om te slagen als prof hield hem op de been. Zijn uiteindelijke vertrek naar Cardiff City zag hij als een leerschool, niet als een vernedering. Het voetbal in het ruige Championship, het tweede niveau in Engeland, bekoorde hem. Mannelijk spel in sfeervolle stadions hielp hem zijn teleurstelling over zijn Feyenoord-periode te verwerken.

„Ik koos voor mezelf”, legt hij uit. „Bij De Graafschap zag ik de andere kant van het voetbal. Een degradatie wilde ik nooit meer meemaken. Om me verder te ontwikkelen moest ik weg uit Nederland. Ik kon bij Cardiff opnieuw beginnen.”

In de grauwe havenstad in Wales groeide Loovens als mens en als speler. „Ik schrok af en toe”, zegt hij. „In Nederland was ik altijd een van de langste voetballers. Dat lag daar anders. Ik weet nog dat ik een enorme spits voor me kreeg. Als hij met zijn schouderpartij voor me stond, kon ik de rest van het veld niet meer zien. En in mijn eerste jaar brak ik tweemaal mijn neus. Je leert snel je te wapenen.”

Loovens’ progressie ontging scouts niet. Kort na het spelen van de verloren FA Cup-finale tegen Portsmouth meldde Celtic zich voor de centrumverdediger. Een optreden in een oefenduel met de katholieke club uit Glasgow gold als lakmoesproef. Loovens slaagde overtuigend.

Het veroveren van een basisplaats nam meer tijd in beslag. Pas sinds het einde van vorig seizoen speelt hij altijd. Een uitverkiezing voor Oranje en een hereniging met Van Persie kwamen plotseling dichtbij. Ondanks de lange aanloop wil Loovens zich geen laatbloeier noemen. „Laat ik het zo zeggen: mijn carrière kwam traag op gang.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden