Debatterende theologen maken beste christelijke website

null Beeld

Het blog Staat Geschreven, waarop een orthodoxe en een liberale theoloog bijbelteksten bespreken, is de beste christelijke website van dit jaar. De lelijkste website komt van een Almeerse kerkgemeente.

Het theologische blog won donderdagmiddag de gouden Webfish Award, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt door onder meer IKON, de Protestantse Kerk in Nederland en de Raad van Kerken. Dit jaar vond de uitreiking plaats in de bibliotheek van de Universiteit Utrecht.

De Staat Geschreven-bloggers Jaap Marinus (orthodox) en Erik Drenth ('zoekende gelovige') geven iedere week hun mening over een bepaalde Bijbeltekst. Via onder meer Twitter gaan ze het gesprek aan met lezers. Hun site is 'een soort protestants café op internet', merkt de jury in haar rapport goedkeurend op.

Gedachten delen

De makers van Tuimeltekst, een website waarop bezoekers korte levensbeschouwelijke gedachten met elkaar delen, namen een zilveren Webfish mee naar huis. Het blog Creatov, dat een brug slaat tussen geloof en nieuwe media, ontving een bronzen prijs.

De Noord-Hollandse predikant Fred Omvlee kreeg de aanmoedingsprijs op het gebied van sociale media. Op zijn onofficiële Facebookpagina over de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) 'vindt buitengewoon veel discussie plaats'. Die is volgens de jury 'dikwijls van hoog niveau'.

Uitnodigend

Het Bredaas-protestantse NoorderlichtBreda ('uitnodigend, ook voor zinzoekers die hun weg nog niet gevonden hebben') is de beste website van een plaatselijke kerk.

Alle winnaars spreken met hun christelijke identiteit gelijkgestemden én andersgelovigen aan, meent jurylid Frank Bosman. 'Ze gebruiken toegankelijke taal en dringen hun geloof niet aan lezers op.'

Volgens Bosman moeten makers van christelijke websites het nieuwsblog GeenStijl eens goed bestuderen. 'Dat heeft ook een scherp profiel, maar is toch interessant en amusant voor brede doelgroep.'

Antiprijs
De Almeerse gemeente Immanuël mag zijn website vanaf deze week de lelijkste van christelijk Nederland noemen. ImmanuelGemeente ontving donderdag de Mockfish Award, een anti-prijs die jaarlijks wordt uitgereikt door de redactie van het weblog Goedgelovig.

'Alles wat je je wenst op het gebied van retro-gristelijke kitsch is hier verzameld', schrijft Goedgelovig over het kitschwerkje. 'Een ongekend aantal kleuren, lettertypes, plaatjes, het evangelische muziekje dat automatisch laadt... deze site is een waar kunststukje.'

De tweede Mockfish-prijs gaat naar een gedateerd ogende informatiepagina over het einde der tijden, de derde naar de plots opgeheven Facebookpagina van een evangelist.

Lees de reacties op de Webfish en Mockfish Award op Twitter.

Website van de Immanuel gemeente. Winnaar van de Mockfish-award. Beeld
Website van de Immanuel gemeente. Winnaar van de Mockfish-award.
Openbaring.org. Winnaar van de tweede Mockfish-prijs Beeld
Openbaring.org. Winnaar van de tweede Mockfish-prijs
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden