Debatten over bomen, bomen over debatten

Een motie van vertrouwen indienen zoals de Partij voor de Dieren deed, waar wij vorige week over berichtten, is natuurlijk raar. Dat is net zoiets als twee keer een eed of belofte afleggen. Maar wat dacht u van een verzoek om een debat van de agenda te halen dat door iemand anders is aangevraagd? De PVV draait haar hand er niet voor om.

Begin dit jaar vond PVV-Kamerlid Machiel de Graaf dat er wel genoeg gedebatteerd was over de verbreding van de A27 bij natuurgebied Amelisweerd. Hij vroeg aan de Kamer en in het bijzonder aan GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren die een debat had aangevraagd hierover, om het debat in te trekken. "Het gaat over de kap van, ik meen, 140 bomen."

Van Tongeren weigerde, en daarmee is de kous af, zou je denken. Maar nee, ook VVD-Kamerlid Ton Elias vond het een goed idee. "Daarmee scheppen we ruimte op de agenda." De Kamervoorzitter greep snel in, om meer steunbetuigingen te voorkomen. "Alleen de aanvrager van een debat heeft het recht om het debat weer van de agenda te halen", onderwees zij haar leden. De Graaf kon een zucht niet laten: "Ik ga de bomen alvast tellen voorzitter."

Aanzien
Dat viel weer in verkeerde aarde bij GroenLinks. Het lijkt wel of de PVV dertigledendebatten - de nieuwe naam van spoeddebatten - wil afschaffen, merkte Van Tongeren op. Natuurlijk niet, reageerde De Graaf, de PVV wil alleen maar op een efficiënte manier omgaan met de ruimte en de tijd die er is in de Tweede Kamer, bezwoer hij. En hij wees zijn collega's erop dat het houden van een vergadering wel tienduizend euro kost. "Het aanzien van de politiek is ook iets waard", besloot de Graaf.

Dat de PVV een puntje maakt van het aanzien wekt bij sommigen wel op de lachspieren. De partij die hoofdelijk wil stemmen over het tijdstip waarop een debat wordt gehouden, de partij die nog geen jaar geleden zeven uur spreektijd aanvroeg puur en alleen als vertragingstechniek, de partij die debatten titels meegeeft als 'het Marokkanenprobleem'.

De PVV blijkt wel een meester te zijn in het bedenken van leuke namen voor spoeddebatten. Binnenkort wordt er gesproken over het onderwerp 'wasje doen 120 euro, ommetje 50 euro'. Voor de niet-ingewijden: dat gaat over verzorgingshuizen. Welke onderwerpen staan er eigenlijk nog meer op de agenda te wachten op een geschikt moment?

Een kleine greep (tussen haakjes staat de aanvrager): het opzeggen van het belastingverdrag door Mongolië (CDA), de al dan niet stakende Europese ambtenaren (PVV), de stijging van het aantal woninginbraken (CDA), tweehonderd onnodige ziekenhuisdoden (PVV), het uitdijen van de overheid (D66), het ontbreken van resultaten van de filmtop (D66) en de financiering van megastallen in Europa (PvdD).

Als een verzoek voor een debat geen meerderheid krijgt, zijn de aanvragers er meestal als de kippen bij om de aanvraag om te zetten in een verzoek tot een spoeddebat waar maar dertig collega's steun voor hoeven te verlenen. Zo kan het dat er nu nog zeker dertig debatten wachten op een plekje in het drukke Kamerschema.

Onvrede
Terwijl er ook andere mogelijkheden zijn om een onderwerp ter sprake te brengen. Zo hadden de Kamerleden een paar weken geleden nog de kans om hun vrede of onvrede te uiten over de verbreding van de weg in de Amelisweerd, tijdens het jaarlijkse debat over de ruimtelijke inrichting van Nederland.

Enkele deden dat ook. D66 leek het onbegonnen werk. Kamerlid Stientje van Veldhoven: "Als je een hamer in handen hebt, ziet alles er uit als een spijker. En als je een proces ingaat met een stuur in je handen, kom je uit op asfalt." D66 kijkt toe "nu de bijl in de bomen gaat".

Bomen in het debat
1) Gerdi Verbeet: "Ik wens u allemaal heel fijne Kerstdagen, thuis bij de boom of elders."

2) Gerrit Zalm: "Rita, het ene moment zit je boven in een boom, het andere moment lig je eronder."

3) Esther Ouwehand: "De minister staat op het punt om het sprookjesbos van Carice van Houten om te kappen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden