Debat toekomst rk scholen

amsterdam – - Ouders stappen makkelijker een katholieke school binnen dan een kerk. Dat vraagt van rk scholen om zich te profileren. Met deze bijdrage aan het eerste webdebat op de site van Trouw liet deelnemer Marjon van den Broek zien, dat zo’n debat werkt.

Trouw organiseerde deze week een webdebat over de toekomst van katholiek onderwijs. In het panel zaten Ton Jansen, op het Bonifatius College in Utrecht verantwoordelijk voor de rk identiteit, Erik Borgman, als hoogleraar tevens adviseur van een rk besturenraad, en Rob Limper, directeur van de Vereniging Openbaar Onderwijs. Tijdens het debat schoven ouders en docenten aan, en theologen.

Wat maakt een katholieke school zo bijzonder? Volgens Ton Jansen, docent op het Bonifatius College is het zinniger een onderscheid te maken tussen scholen die aan levensbeschouwelijke bewustwording doen en zij die dat niet doen.

Rob Limper van het Openbaar onderwijs pleitte voor het opheffen van het onderscheid tussen bijzonder en openbaar onderwijs. De rk theoloog Erik Borgman ziet liever dat alle scholen bijzonder zijn. Zo kunnen ze duidelijk maken welk perspectief ze hebben. Scholen in de katholieke traditie zouden leren omgaan met verschillen en laten zien dat levensbeschouwing niet vrijblijvend is.

Ouder Ellen Dijkgraaf schreef dat ze een katholieke school had gekozen omdat die de kinderen centraal stelt. Het debat eindigde met praktische voorbeelden. Leraar Bill Banning noemde de gebeds- en dankviering vlak voor de diplomauitreiking.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden