Debat over Teeven-deal gaat als een nachtkaars uit

Minister Opstelten tijdens het debat over Fred Teeven.Beeld anp

De oppositie in de Tweede Kamer wil meer vragen beantwoord zien, maar voor met name de coalitiepartijen is de kous eigenlijk al af. PvdA en VVD gaan er na een urenlang debat van uit dat er volgens de regels is gehandeld in de 'Teeven-deal'. Fred Teeven, nu staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, sloot in 2000 als officier van justitie een overeenkomst met een crimineel.

Bij de deal betaalde Cees H. 750.000 gulden boete aan de Staat. Tegelijk hielp de overheid hem om enkele miljoenen guldens min of meer wit te wassen: ongeveer 2 miljoen gulden van H. op Luxemburgse rekeningen waar het Openbaar Ministerie beslag op had gelegd. De Belastingdienst is daarbuiten gehouden.

Maar van echt witwassen was volgens de nu verantwoordelijke minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) geen sprake. Opstelten wees er op dat witwassen formeel pas ruim een jaar later, in december 2001, in het wetboek van strafrecht werd opgenomen. Bovendien stond ten tijde van de schikking 'niet vast dat het geld uit misdrijven afkomstig was'. De minister zei verder dat de schikking destijds te verkiezen was boven het doorzetten van een rechtszaak waarvan de afloop onzeker was.

Geen verplichting
Volgens Opstelten is er niets gebeurd wat niet in lijn zou zijn met de toenmalige wetten en regels. Er bestond toen voor het OM ook geen wettelijke verplichting om de Belastingdienst actief te informeren over de deal. Er was wel een richtlijn van het OM om de fiscus te informeren, maar het college van procureurs-generaal mocht daar van afwijken.

De Kamer moet de minister maar geloven op zijn blauwe ogen, klaagde onder anderen Magda Berndsen van D66, want het parlement kan lang niet alles controleren. Opstelten voelt zich namelijk niet gerechtigd om alle stukken te overleggen.

Dinsdag stemt de Kamer over onder meer een motie om toch meer antwoorden te krijgen. De meeste oppositiepartijen eisen daarin, over dan uiterlijk nog een week, meer informatie over de precieze voorwaarden waaronder de deal werd gesloten en over het geld dat Cees H weer op zijn rekening kreeg. De coalitiepartijen, de SGP en de eenmansfractie van Louis Bontes hebben daar echter geen behoefte aan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden