Debat over religieuze slacht laait op in Engeland

December 2008: een jongetje haalt met zijn vader een dier op bij een slager in Dodewaard.Beeld ANP

Een pleidooi van een prominente Britse dierenarts voor het afschaffen van onverdoofde religieuze slacht oogst felle kritiek. Joodse belangengroepen noemen het pleidooi 'bijzonder gebrekkig', een islamitisch-medische organisatie waarschuwt voor 'mythes'. De Voedselwarenautoriteit is sceptisch.

Onverdoofde slacht zit in de lift, schrijft dierenarts Bill Reilly in het nieuwe nummer van het tijdschrift Veterinary Record. Reilly is voorzitter geweest van de landelijke diergeneeskundige organisatie Britisch Veterinary Association. Niet alleen in religieuze slachthuizen wordt volgens hem van verdoving afgezien, veel seculiere slagers zouden verdoving overslaan om kosten te besparen.

Als gevolg zou maar liefst een kwart van de Britse vleesproductie zou halal zijn. Dat is 'onacceptabel vanuit het oogpunt van dierenwelzijn. Als we het niet kunnen afschaffen, zullen we het tot een minimum moeten beperken.'

Andere lezing
Reilly's lezing is omstreden. De voedselwarenautoriteit van de Britse overheid (FSA) schat het aandeel van onverdoofd geslacht vlees aanzienlijk lager: 3 procent van het vee, 10 procent van schapen en geiten en 4 procent van het gevogelte.

De reactie van de religieuze organisaties laat zich vergelijken met die van hun Nederlandse tegenhangers, enkele maanden geleden. Reilly overschat het lijden dat onverdoofde slacht tot gevolg heeft, stelt de Islamic Medical Association tegenover de BBC. De aanpak zou niet gruwelijk of bijzonder pijnlijk zijn - 'dat is een mythe'.

Welzijn
Het joodse Shechita noemt zijn artikel 'bijzonder gebrekkig' en wijst op het gebrek aan wetenschappelijke concensus. Onder behartigers van dierenwelzijn vinden Reilly's woorden wel weerklank. Dieren hebben gevoel, benadrukt de organisatie Compassion in World Farming in een reactie.

'Het jodendom en de islam onderwijzen dat dieren geschapen zijn door God; volgens de wetenschap hebben ze gevoel en kunnen ze lijden. Je primaire zorg moet zijn of het dier zo weinig mogelijk lijdt - ongeacht welke achtergrond je hebt.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden