Debat over noordelijke euro laait op in VVD

© Thinkstock

Terwijl de VVD-fractie de rijen stevig gesloten houdt, laait de discussie over de euro en de hypotheekrenteaftrek elders in de partij op. Dit weekeinde klonk in de media de roep om een eigen euro met de sterkere noordelijke eurolanden en pleitte oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas voor een hervorming van de hypotheekrente-aftrek.

Directeur Patrick van Schie van de Teldersstichting, het wetenschappelijk bureau van de VVD, stelde zaterdag in het Algemeen Dagblad dat, om de euro en eventuele voordelen voor de Nederlandse economie te redden, de noordelijke eurolanden met elkaar verder moeten gaan. Ook voor de Fransen is volgens hem in die eurozone geen plaats, omdat Parijs invloed wil hebben op het beleid van de Europese Centrale Bank. In landen als Duitsland, Nederland, maar ook in Angelsaksische landen wordt de centrale bank juist afgeschermd van politieke invloed.

Volgens Van Schie worden er te veel taboes opgeworpen in de discussie over de eurocrisis. Zo is nog nergens bewezen, dat Nederland zoveel economisch voordeel heeft gehad van de euro, ook al beweren veel leidende politici en economen van wel.

Wat er moet gebeuren als de noordelijke landen samen een muntunie beginnen, blijft bij Van Schie onbeantwoord. Veel specialisten gaan ervan uit, dat de noordelijke landen in dat geval een deel van hun export verliezen. De munt wordt ten opzicht van andere valuta veel te duur.

VVD-delegatieleider in het Europees parlement Hans van Baalen wees de suggestie van Van Schie hardhandig af. Volgens hem schiet Van Schie uit de heup. Juist een directeur van een wetenschappelijk bureau zou volgens hem eerst zaken moeten onderzoeken. Een wetenschappelijk bureau bestaat uit vier tot vijf man plus wat stagiairs, aldus Van Baalen. Dus kan hij grondiger onderzoek doen.

Frans Weisglas pleitte in het tv-programma 'Buitenhof' voor meer hervormingen van het kabinet. In de pensioenen, maar ook in de woningmarkt. De VVD'er verwees naar de waarschuwing van Klaas Knot, de president van de Nederlandsche Bank. Die gaat ervan uit dat, door de hoge hypotheekschulden, Nederland een groot probleem kan krijgen als de huizenprijzen verder dalen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden