Debat over nasleep zaak Hooijmaijers

Roep om zwarte lijst voor betrokken firma's

Het strafdossier van het voormalig gedeputeerde statenlid Ton Hooijmaijers (VVD) moet leiden tot een diepgaand onderzoek naar de projecten waar hij bij betrokken was. De SP-fractie in de Provinciale Staten van Noord-Holland wil op korte termijn hierover een statendebat. Actiegroep Berkhout is Boos wil behalve het onderzoek ook dat de provincie en betrokken gemeenten niet meer in zee gaan met de vele bedrijven die in het strafdossier voorkomen.

Ton Hooijmaijers is vorige week veroordeeld tot drie jaar cel voor vier gevallen van ambtelijke omkoping, een bundel valsheid in geschrifte en witwassen. Zestien bedrijven en 22 personen die in het strafdossier voorkomen, gelden nog als verdachten. Begin volgend jaar neemt het Openbaar Ministerie een besluit over de vervolging van deze natuurlijke en rechtspersonen.

Volgens een woordvoerder van de provincie is er geen reden om na de veroordeling van Hooijmaijers nog eens door de dossiers te lopen. Er is al een forensisch onderzoek gedaan naar mogelijke betrokkenheid van ambtenaren. Dat leverde geen frauderende ambtenaar op. Voorafgaand aan het strafproces verscheen ook een rapport over de schade die is aangericht door de malversaties van de oud-gedeputeerde en over de bestuurscultuur. Het provinciebestuur denkt dat een nieuw onderzoek niet tot andere inzichten zal leiden.

De actiegroep Berkhout is Boos, een groep burgers die zich keert tegen de komst van het bedrijventerrein Distriport in de gemeente Koggenland, is het daar niet mee eens. De strafzaak heeft volgens de actiegroep meer dan genoeg nieuwe inzichten opgeleverd die ertoe zouden moeten leiden dat provincie en betrokken gemeenten nog een keer de projecten moeten doorlopen.

Berkhout is Boos vindt dat de PvdA-gedeputeerde Tjeerd Talsma (Ruimtelijke Ordening) woord moet houden. Hij heeft volgens hen eerder verklaard dat de provincie niet meer in zee zal gaan met bedrijven die in het strafdossier voorkomen. Volgens een woordvoerder van de provincie is een zwarte lijst niet mogelijk. De provincie mag een dergelijke lijst niet hanteren. Wel is alle betrokken bedrijven nog eens nadrukkelijk gevraagd de regels over integriteit op orde te brengen en daarnaar te handelen. De SP-fractie in de Provinciale Staten weet dat een zwarte lijst niet kan, maar kijkt of er andere mogelijkheden zijn.

Het slechte economische tij is op dit moment in het voordeel van Berkhout is Boos. Er is onvoldoende interesse voor het industrieterrein. De provincie is daarnaast nog in een juridisch gevecht gewikkeld met de beide projectontwikkelaars die zich aanvankelijk hadden gemeld voor de grond. De ontwikkelaars De Peyler en Zeeman Vastgoed hadden met de provincie afgesproken dat zij de grond aan de Jaagweg (112 ha) aan de provincie zouden overdoen. De provincie zou op haar beurt het terrein gereedmaken voor ontwikkeling en vervolgens weer terugverkopen aan de beide bedrijven. Van het laatste is het niet meer gekomen.

Hooijmaijers had een zogeheten side-letter laten opstellen. Mocht de provincie winst maken op de ontwikkeling, dan zou die winst worden uitgekeerd aan de bedrijven. Een verlies zou voor rekening van de provincie zijn. Het contract met beide projectontwikkelaars is ontbonden. De provincie claimt nog wel 13,6 miljoen euro bij De Peyler en Zeeman.

Schimmige redenaties over grondprijs
In ruil voor geld of beloften probeerde oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers vastgoedbedrijven en projectontwikkelaars te gerieven. In sommige gevallen lukte dit niet. Zo kwam de woningbouw in de Bovenkerkerpolder tussen Uithoorn en Amstelveen er uiteindelijk niet van. Hooijmaijers wilde daar van agrarische grond een landschap maken met beperkte woningbouw, een wens van de projectontwikkelaars.

De prijs van die grond zou niet stijgen, maar eerder dalen, zo verdedigde hij zich in de rechtszaal tegen de aanklacht ambtelijke omkoping. Wat volgde was een wazig verhaal over boeren die niet meer met hun vee van weiland naar stal konden gaan. Dan zouden ze met hun vee de rivier de Amstel over moeten trekken, en dus zou de grond juist minder waard worden. De rechters hechtten geen enkele waarde aan deze verklaring, temeer daar stukken toonden dat Hooijmaijers financieel baat zou hebben bij de transformatie van agrarische grond in bouwgrond.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden