Debat over MH17 ergert Kamer

'Het is een moeizaam woordenspel'

"Ik blijf het een moeizaam woordenspel vinden met de minister", verzuchtte D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma richting Ivo Opstelten van veiligheid en justitie. Het debat over de beoordeling van de veiligheid boven het Oekraïense luchtruim voorafgaand aan de ramp met MH17 was toen bijna afgelopen. De roep om meer informatie van de kritische oppositieleden Sjoerdsma en Pieter Omtzigt (CDA), en de waarschuwing van regering en coalitiepartijen dat dit juist onafhankelijk onderzoek verstoort, zullen dan ook blijven doorgaan.

Informeert het kabinet de Kamer voldoende?

Veel oppositiepartijen willen nog steeds het diplomatieke verslag zien van de bijeenkomst in Kiev op 14 juli, waar de Oekraïense minister van buitenlandse zaken Klimkin vertelde over een neergehaald transportvliegtuig. Kamerleden vragen zich af waarom dat alleen bekeken is met het oog op sancties tegen Rusland, en niet met het oog op luchtveiligheid. Kan het niet gestuurd worden als de namen van diplomaten zwart gemaakt worden, vroeg PVV-Kamerlid De Roon. Nee, antwoordde minister van buitenlandse zaken Bert Koenders.

Zitten Sjoerdsma en Omtzigt te veel zelf op de onderzoeksstoel?

"Ik deel de nieuwsgierigheid van Sjoerdsma, maar moeten we de conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de vliegroute van MH17 niet afwachten?" Met die vraag onderbrak PvdA-Kamerlid Michiel Servaes een kritische Sjoerdsma. De D66'er was het daar niet mee eens. Staatssecretaris Mansveld van infrastructuur en milieu werkt nu al aan voorstellen om de veiligheid van vliegroutes te verbeteren, dus zij trekt volgens Sjoerdsma ook al conclusies. Hierop volgde een verwijzing naar een gesprek tussen Kamer en nabestaanden van de vliegramp woensdag. Volgens Servaes willen nabestaanden dat politici niet op het officiële onderzoek vooruitlopen. Maar Sjoerdsma krijgt juist brieven van nabestaanden die het goed vinden dat hij doorvraagt, zo reageerde hij. Het kabinet reageerde met een impliciete verwijzing naar Rusland. Volgens minister Koenders moet voorkomen worden dat 'bepaalde landen' erin slagen het onafhankelijke onderzoek naar MH17 in diskrediet te brengen.

Kan het kabinet de Kamer geruststellen?

De irritatie van Omtzigt en Sjoerdsma jegens minister Opstelten neemt toe. De Kamerleden verwijzen naar berichten uit de media en van de Navo-generaal Breedlove voorafgaand aan de ramp met MH17 dat er steeds zwaarder luchtafweer in Oekraïne werd ingezet, en willen weten waarom Opstelten zegt dat er geen signalen over een onveilig luchtruim waren. "De persconferentie van Breedlove ging niet over luchtveiligheid." Tijdens de stilte die volgt op het antwoord van Opstelten fluistert Sjoerdsma tegen Omtzigt of ze om een schorsing zullen vragen. Dan schuift een ambtenaar Opstelten een briefje toe. De minister leest de tekst, met algemeenheden over procedures, zonder enige intonatie voor. Sjoerdsma en Omtzigt kijken nog geïrriteerder. Maar de Kamerleden zijn door hun interrupties heen, dus rest hen weinig anders dan later nogmaals schriftelijke vragen te stellen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden