Debat over leraarschap, maar over de cao mag niet worden gesproken

DEN HAAG - De timing is wel bijzonder: net nu het onderwijs een actiedag achter de rug heeft en de cao-onderhandelingen zijn vastgelopen, praat de Kamer vandaag over een plan van aanpak voor het lerarentekort.

Hoe kan het imago van het vak worden verbeterd? Hoe kunnen jongeren worden aangetrokken? Die vragen proberen minister Hermans en staatssecretaris Adelmund van onderwijs te beantwoorden in hun plan van aanpak Arbeidsmarktbeleid Onderwijs.

Ze hopen de stille reserve van huisvrouwen-met-lesbevoegdheid te mobiliseren. En willen dat deeltijders langer gaan werken. Ze willen moderner personeelsbeleid, mensen uit andere sectoren aantrekken en de opleidingen verbeteren.

Geen woord over een hoger salaris. De bonden hebben met hun cao-bod van 6,25 procent laten zien dat zij in de eerste plaats een hoger loon willen. Het overgrote deel van hun cao-eis, 5,75 procent, heeft daar betrekking op. De stakingen en afgebroken cao-onderhandelingen over het lage bod van Hermans zullen het imago van de leraar niet verbeteren.

De Kamer zal vandaag niet over de onderhandelingen praten. De vraag of een hoger salaris het beste middel is het vak meer aanzien te geven, zal niet worden gesteld.

“De cao-onderhandelingen zijn taboe”, zegt Lambrechts (D66). “De onderhandelingen zijn een zaak tussen bonden en minister.” “De Kamer is slechts toeschouwer,” zegt Barth (PvdA).

Het zal Van der Hoeven (CDA) er niet van weerhouden te vragen naar de stand van zaken. “Als de stakers hier bij wijze van spreken voor de deur liggen, kunnen we dat toch niet negeren? Natuurlijk ga ik de minister vragen wat hij nu gaat doen, wat hij nog aan wisselgeld heeft. Ik weet zijn antwoord al: mevrouw Van der Hoeven, daar kan ik niks over zeggen.”

Van der Hoeven vindt een hoger salaris nodig. Daarnaast zou de beloning van leraren volgens haar afhankelijker moeten worden gemaakt van de zwaarte van het werk. Over het salaris laat Barth zich niet uit. Zij denkt dat er andere manieren zijn om het vak aantrekkelijker te maken.

Lambrechts vindt een hoger salaris voor leraren logisch. “Eigenlijk zou een marktconforme salariëring vanzelfsprekend moeten zijn. Maar ja, wat is marktconform?” Hermans wil mensen die niet alleen om materiële zaken geven. Zoeken naar Moeder Theresa's, noemt Lambrechts dat. “En tegelijk wil hij van het leraarschap een volwaardig beroep maken. Daar hoort een behoorlijk salaris bij.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden