Debat over kinderpardon wordt een cijferbrij

Het gaat natuurlijk om het principe, maar aan ruimhartigheid zit voor iedereen weer een ander getal

Als het aan burgemeesters, belangenorganisaties en de achterban van de PvdA ligt, moeten meer asielkinderen onder het kinderpardon komen te vallen.

Maar hoeveel? Wanneer is de pardonregeling ruimhartig uitgevoerd? Het regent cijfers - en die verschillen flink van elkaar.

Het verst gaan organisaties als Defence for Children en Vluchtelingenwerk. Samen met andere belangenclubs vormen ze een coalitie die vindt dat zeshonderd extra asielkinderen een verblijfsvergunning moeten krijgen, bijna een verdubbeling van de 675 kinderen die nu mogen blijven.

Deze organisaties keuren praktisch alle afwijzingsgronden af. Ze vinden dat alle vernederlandste kinderen moeten kunnen blijven, ook als ze net te oud zijn om onder het kinderpardon te vallen of hier nooit eerder een asielaanvraag indienden.

Minder ver gaat de achterban van de PvdA. De ledenraad nam vorige week een motie aan die de partij oproept zich in te spannen om driehonderd asielkinderen alsnog aan papieren te helpen. Het gaat om kinderen die wel in beeld waren bij de gemeente, maar niet bij de rijksoverheid, omdat ze bijvoorbeeld niet in asielzoekerscentra verbleven.

Maar klopt dat aantal wel? Uit cijfers van het ministerie blijkt dat inderdaad driehonderd aanvragen zijn afgewezen omdat de indiener niet permanent onder landelijk toezicht stond, maar daarbij gaat het zowel om kinderen (in 97 gevallen) als andere gezinsleden (zo'n 200 keer).

Een telefoontje met indiener van de motie Alet van Leeuwen van de PvdA-afdeling Ede leert dat het aantal van driehonderd kinderen een schatting is, geen cijfer om de partij op vast te pinnen. Het gaat haar ook niet om getallen, maar om een ruimhartige behandeling van de asielaanvragen. Daarbij hoort dat het genoeg moet zijn als kinderen onder gemeentelijk toezicht stonden. Misschien, zo zegt ze nu, had ze helemaal geen aantal moeten noemen.

Die uitleg verklaart de uitspraken van PvdA-partijleider Diederik Samsom, die verwacht dat zo'n honderd extra asielkinderen alsnog in Nederland kunnen blijven. Hij doelt - net als Van Leeuwen - op de groep kinderen die door het onderscheid tussen gemeentelijk en rijkstoezicht buiten de pardonregeling valt.

Volgens Samsom gaat het lukken deze honderd kinderen in Nederland te houden; hij meent dat staatssecretaris Fred Teeven van veiligheid en justitie bereid is hen allemaal toe te laten op basis van schrijnendheid. Zonder de regels aan te passen.

De regels verruimen is Teeven ook zeker niet van plan. "Grenzen betekenen altijd dat mensen erbuiten vallen", zei hij vorige maand nadat hij bekend had gemaakt hoeveel kinderen en gezinsleden Nederlandse papieren krijgen. Voor het oprekken van die grenzen voelt hij niet.

Wel liet hij deze week merken niet doof te zijn voor de maatschappelijke discussie. Burgemeesters die hun naam hebben gezet onder een brief met het verzoek om afgewezen aanvragen opnieuw te bekijken, kregen een brief terug. 'Blijkbaar heeft u informatie die bij de rijksoverheid nog niet bekend is', schreef Teeven hen. 'Stuurt u die maar op.'

Opvallend daarbij is dat de brief van de burgemeesters aan Teeven niet rept over aantallen kinderen die moeten blijven.

Bewust, zegt voorzitter John van Tilborg van het Landelijk Overleg Gemeentebesturen Opvang- en terugkeerbeleid (Logo), dat de petitie organiseerde. "Het moet niet gaan om de cijfers, maar om de principes."

Hoeveel is ruimhartig?

600

kinderen moeten alsnog een verblijfsvergunning krijgen, zeggen Defence for Children en Vluchtelingenwerk

300

is het aantal dat in de ledenraad van de PvdA werd genoemd, al lijkt dat 97 kinderen en 200 familieleden te zijn

97

asielkinderen kunnen, volgens PvdA-leider Samsom, in Nederland blijven omdat voor hen een uitzondering gemaakt zal worden

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden