'Debat over eerwraak raakt op achtergrond'

Nu gemeenten moeten bezuinigen, dreigt het debat over eerwraak op de achtergrond te raken, waarschuwt Aydin Akkaya, voorzitter van het Inspraakorgaan Turken (IOT). Gisteren verzocht hij CDA-Kamerlid Mirjam Sterk in de Mimar Sinan moskee in Den Haag het onderwerp weer op de agenda te brengen. Akkaya vreest dat alle kennis die in de afgelopen tien jaar is verzameld, anders verloren gaat.

Wat is er in tien jaar bereikt?

"Het taboe op praten over eerwraak is vrijwel verdwenen. Tien jaar geleden wist iedereen in de Turkse gemeenschap dat er geweld wordt gebruikt tegen meisjes die de eer van de familie aantasten. Maar het hoorde nu eenmaal bij de cultuur, dus deed niemand er wat aan. Pas toen bij een schietpartij op een school in Veghel in 1999 duidelijk werd dat het om eergerelateerd geweld ging, werd actie ondernomen. Met het IOT en andere migrantenorganisaties hebben we tal van lezingen gehouden en samenwerking gezocht met de politie en de vrouwenopvang. Dat netwerk zorgt ervoor dat eerwraak sneller wordt herkend door hulpverleners. Ook wordt er nu vaker aangifte gedaan en komt het onderwerp bij veel families aan bod tijdens de opvoeding."

Hoe zorgen de bezuinigingen ervoor dat er kennis verloren dreigt te gaan?

"Op dit moment hebben we de laatste van zeven campagnes afgesloten waarin we eergerelateerd geweld aan de orde proberen te stellen. We hebben in tien jaar ruim zeventigduizend mensen bereikt met ons voorlichtingsmateriaal.

"Dat is mooi, maar nog niet genoeg. Er is op dit moment bijvoorbeeld veel kennis bij de politie in Den Haag over dit onderwerp. Als deze agenten bij een migrantengezin aan de deur staan, stellen ze bepaalde vragen om te bekijken of er sprake kan zijn van eergerelateerd geweld.

"Ik zou graag zien dat deze agenten hun kennis aan andere politiekorpsen overbrengen zodat het ook in andere steden sneller wordt herkend. Maar gemeenten willen daar nu geen geld in steken vanwege de bezuinigingen. Het debat over eerwraak raakt daardoor op de achtergrond."

Hoe vaak komt het nog voor in Nederland?

"Volgens de politiekorpsen gaat het om vijftien dodelijke slachtoffers per jaar. Verder komen er jaarlijks zo'n driehonderd meldingen waarbij sprake kan zijn van eergerelateerd geweld bij de grote korpsen binnen en honderd bij de kleine. Het is moeilijk vast te stellen wat het precieze aantal is, omdat het niet altijd wordt herkend. Als dit onderwerp in de vergetelheid raakt is het wachten op het volgende incident totdat er weer over gesproken wordt."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden