Debat over de vraag of evangelisatie deugt

Van een onzer verslaggevers NIEUWEGEIN - Ze wilden hun jubileum zondagmiddag vieren met een “pittig debat”. Geen gedraal dus, waarbij kool en geit zouden worden gespaard, maar zoeken naar de controverse.

Dat vonden ze bij het Hervormd Evangelisatorisch Beraad (25 jaar) en het gereformeerde Missionair Werk (50 jaar) niet eenvoudig en daarom formuleerden ze het zo: “Een pittig debat over de vraag welke boodschap de kerk nog heeft voor de Nederlandse samenleving.” Echt pittig klinkt dat niet, want dat de kerk haar boodschap moet laten horen - met tentenkamp en armoededebat - wordt bijna kerk-breed gedeeld. Menigeen is zelfs trots als hij de stem van de kerk eindelijk weer eens publiekelijk kan horen. “Ineke Bakker van de Raad van kerken is een bekende Nederlander geworden.”

Alleen publiciste Aleid Schilder had haar bedenkingen over het maatschappelijke engagement van de kerken: “Ik zie niet zoveel in de oude weg van actie en verontwaardiging. Ik zie alleen heil in het opkomen tegen individueel onrecht.”

Wil een debat werkelijk pittig worden, dan moet het over iets controversiëlers gaan, en dat ging het gelukkig ook: over het doel van evangelisatie en missie, het werkterrein van de twee jubilarissen - iets waarover binnen de kerken grote meningsverschillen bestaan. Organisator ds. Piet Schelling van Missionair Werk bekende het zelf niet eens te zijn met de stelling dat christenen ook anderen moeten vertellen wie Jezus voor hen wil zijn - ook al staat dat in eigen brochures. “Hier zijn we heel verdeeld over. Het is ook niet echt de lijn die Missionair Werk in de praktijk volgt. Ik vind dat uit de hoogte. Sommige kerkleiders zeggen het wel.”

De nieuwe hervormde kerkleider dr. Bas Plaisier, die de kerk een nieuw missionair elan wil geven, was er niet uitgenodigd, wel een divers gezelschap. Christenen van evangelische, progressieve en new age-huize, een moslim en een jood vlogen elkaar over de bekeringsdrang in de haren.

Abdus Sattar (“Ik zit hier min of meer namens de moslims. In Nederland worden moslims genegeerd.”) beet de spits af: “Heeft de christelijke hulpverlening wel echt een open hart, of verwacht ze je ziel terug?” Ds Hans Esbach van het Evangelisch Werkverband in de hervormde kerk: “Het gaat niet om zieltjes winnen, maar om de totale mens. Het is fantastisch de Here Jezus te mogen kennen. Zijn boodschap is de ergernis voor de jood en aanstootgevend voor de heiden. Gelukkig zijn we de verlegenheid voorbij. Heerlijk dat nieuwe elan.”

De orthodoxe ex-rabbijn Lody van de Kamp: “Prima. Kom maar langs met je boodschap. Maar ik blijf halsstarrig. Want ook ik ben honderd procent overtuigd van mijn gelijk heb. Joden en vooral hun rabbijnen zijn wat dat betreft zeer arrogant. Maar hoe ga je na mijn halstarrigheid nog met mij om? Dat is de vraag”

Aleid Schilder, new age-therapeute, ziet in het bedrijven van zending een vorm van 'vijands- en scheidingsdenken'. “Als je zegt: 'Jezus Christus is de weg', dan is je ego lekker bezig om jou boven de ander te stellen.” Ook Ikon-pastor Bram Grandia moet niets weten van religieuze gelijkhebberij: “Jezus is kampioen van de uitsluiting geworden. Daar zit ik mee. Praten over verzoening is een uitsluitingsmechanisme als je het koppelt aan het kruis. In Jezus' leven zie je dat zijn boodschap juist heel verzoenend is.”

Grandia put uit boeken van joodse denkers, Abdus Sattar stelt dat alle religies de ene God aanbidden. Als Schilder zegt door een van de vele ramen naar de hemel te kijken en zich 'opgerapen' voelt, wordt het Esbach te veel en neemt hij de evangelisatie van dit forumlid ter hand: “Ik ken iemand die u vreselijk graag wil oprapen...” Van de Kamp en Esbach zijn het roerend eens: zolang christenen Mattheus 28 (“Gaat dan henen, onderwijst al de volken”) serieus nemen, moeten ze zending bedrijven. Tot aan het einde der tijden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden