Debat eigen bijdrage verpleegzorg laait weer op

D66 en VVD willen spaargeld niet langer laten meetellen in de eigen bijdrage voor mensen in een verpleeghuis. Vier vragen over een omstreden regeling.

Sinds vier jaar slaat de overheid ouderen aan wanneer die naar een verpleeghuis verhuizen. Naar draagkracht betalen ze mee aan hun zorgkosten en dat leidde, voor de regeling werd ingevoerd, tot stevige discussie.

Het argument dat verpleegzorg de gemeenschap veel geld kost en het dus reëel is ouderen meer te laten bijdragen als ze spaargeld hebben, een huis met overwaarde of andere bezittingen, stond tegenover de visie dat dat een straf is op goed gedrag; wie steeds spaarzaam heeft geleefd en vermogen heeft opgebouwd krijgt een forse rekening, terwijl wie een leven lang heeft gepotverteerd zijn zorg praktisch cadeau krijgt, meenden tegenstanders.

In de aanloop naar de verkiezingen laait dat debat weer op. In het AD van gisteren meldden D66 en VVD dat ze spaargeld en ander vermogen niet langer willen laten meetellen voor het bepalen van de hoogte van iemands bijdrage. Hoofdargument: niet de brassende, maar juist de spaarzame burger dient te worden beloond.

Waarvoor betalen ouderen een eigen bijdrage?

Er zijn twee verschillende bijdragen: een lage en een hoge. Die lage eigen bijdrage betalen ouderen wanneer ze zorg krijgen terwijl ze nog thuis wonen. Verhuizen ze permanent naar een verpleeghuis, dan geldt die lage bijdrage nog een half jaar, daarna gaat de hoge bijdrage in. Al zijn er uitzonderingen. Iemand wiens partner nog thuis woont, valt ook na zes maanden nog in de lage categorie.

Wat is hoog en wat is laag?

Hoe laag en hoog zich in euro's vertalen, ligt aan ieders persoonlijke situatie. Om het ingewikkeld te maken: wie bemiddeld is, betaalt als hij zorg aan huis ontvangt een hoge lage bijdrage. Wie weinig bezit en meer dan een half jaar in een verpleeghuis woont, wordt aangeslagen voor een lage hoge bijdrage.

Alleen voor de lage bijdragen stelt de overheid een minimum (160,60 per maand) en een maximum (842,80 per maand). De hoge bijdrage is niet aan officiële grenzen gebonden maar loopt in de praktijk van ongeveer 350 euro - voor wie alleen AOW en geen vermogen heeft - tot maximaal 2300 euro voor mensen die goed in hun middelen zitten.

Hoe wordt de hoogte bepaald?

Een inkomen en/of uitkering, de waarde van een eigen woning, spaargeld, de opbrengst van aandelen en dividenden tellen allemaal mee. De Belastingdienst levert die gegevens aan. Daarnaast houdt het Centraal Administratie Kantoor, dat de bijdrage vaststelt, rekening met leeftijd, met de samenstelling van het huishouden - die thuiswonende partner bijvoorbeeld of kinderen - en met de zwaarte van de zorg die de oudere krijgt.

Hoe doet men dat elders?

In de landen om ons heen is het niet ongebruikelijk dat ouderen of hun kinderen de portemonnee trekken als verhuizing naar het verpleeghuis op til is. Vlamingen betalen mee, Duitsers wonen langer thuis, maar gaan ze naar een verpleeghuis dan kiezen ze vaker voor private huizen dan door de overheid gefinancierde instellingen.

In Ierland schiet de overheid de verpleegkosten desnoods voor als de oudere een huis bezit met overwaarde die hij niet ten gelde kan maken omdat zijn partner er nog woont. Maar de rekening komt, ooit.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden