Debat Breivik Duitsland: 'Geestelijke brandstichters' aan schandpaal

Protesten tegen een voordracht van Thilo Sarrazin. ©Reuters Beeld
Protesten tegen een voordracht van Thilo Sarrazin. ©Reuters

Uitgerekend een interview in de Volkskrant van vijf jaar geleden is in Duitsland dé steen des aanstoots geworden in de discussie over Anders Breivik. Daarin zegt de Duits-joodse publicist Henryk M. Broder dat als hij wat jonger zou zijn, hij Europa zou ontvluchten naar een land dat niet door een sluipende islamisering werd bedreigd.

Breivik haalt het interview aan in zijn internet-manifest. Onmiddellijk wezen verscheidene commentatoren Broder aan als een van de 'geestelijke brandstichters' die een figuur als Breivik hebben voortgebracht. Broder, Sarrazin en andere critici van de islam zouden de haat en intolerantie hebben gepredikt die Breivik tot zijn daden brachten.

Broder, een gevreesd polemist en auteur van boeken als 'Hoera, wij kapituleren!', reageerde prompt in zijn lijfblad Die Welt. 'Ongeëvenaarde schaamteloosheid.' Breiviks islamkritiek is volgens Broder slechts een willekeurige rationalisatie voor zijn echte motief: 'lust om te moorden'.

Dat maakte de zaak er voor Broder niet beter op. Van alle kanten maande men hem en zijn geestverwanten hun toon te matigen. Hun waarschuwingen voor de islamisering van Europa, waarvoor ze inmiddels bij veel mensen gehoor vinden, dreigen de grens te overschrijden tussen bezonnen islamkritiek en een agressief anti-islamisme dat tot de tegenaanval oproept.

In veel media zijn afgelopen week islamkritische personen en groeperingen aan de schandpaal genageld. Voorop publicisten als Broder en Thilo Sarrazin, auteur van 'Duitsland schaft zichzelf af'. Maar ook de sites Politically Incorrect (PI) en De As van het Goede, evenals rechts-populistische partijen als Pro Duitsland en De Vrijheid.

De aangeklaagden verweren zich met het argument dat Breivik een geïsoleerde gek is. Waarop de aanklagers antwoorden dat islamcritici zo'n argument ten stelligste afwijzen als het over islamistische terroristen gaat. PI-blogger Frank Furter heeft daar weer een antwoord op: PI is slechts de boodschapper van de islamkritiek, de uitlokkers zijn de linksen.

Het debat is zo verhit geraakt dat zelfs het conservatieve Die Welt tot kalmte maant. "Eenieder die tot nu toe met de ideeën van de islamcritici heeft geflirt, doet er goed aan zich niet zo beledigd te gedragen en zich duidelijk voor de open samenleving en tegen haar vijanden uit te spreken", schrijft Welt-auteur Alan Posener. En ook vanuit de geschrokken allochtone hoek gooit men olie op de golven. "Niemand schiet op straat mensen dood nadat hij Broder of Sarrazin heeft gelezen", liet de Baden-Württembergse minister voor integratie Bilkay Öney weten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden