Debat aanzwengelen

Op Twitter was iedereen het met elkaar eens, op GeenStijl ook

Hoewel de grootste opwinding alweer is geluwd, zou ik het toch nog even met u over het Rotterdamse verkiezingsaffiche willen hebben dat u hier rechts op de foto ziet. Of eigenlijk meer over het debat dat rond de poster uitbrak. Dat gebeurde vorige week al, allereerst op Twitter, waar een foto van het conversation piece onder de hashtag 'vvdposter' al snel alle delen van het land bereikte, voorzien van boze commentaren. Want dat is het bijzondere aan Twitter, dat ook bij het verbinden van eensgezinde revolutionairen buiten Nederland zo'n rol speelt: binnen no time verplaatst de verontwaardiging zich van mobiel naar mobiel en voordat de eigenlijke verkiezingsdag is uitgebroken kan iedereen al zijn of haar stem laten horen, gewoon vanuit tram, bed, keuken of kantoor. Grote kans dat daarna andere media zoals tv en krant volgen.

Een debat aanzwengelen, dat was ook eigenlijk de bedoeling, liet de VVD in Rotterdam weten. Want moeten we niet de moed opbrengen openlijk vragen te stellen die onder de Rotterdamse bevolking leven? Wat is er tegen een provocerende oneliner, zolang de stad daarmee aan het denken en discussiëren wordt gezet?

Als dat de vraag is, loont het de moeite te zien wat de poster deze week aan denkwerk heeft opgeleverd - tenminste op het algemeen toegankelijke internet. Op Twitter valt vooral de creativiteit van de bijdragen op. Al snel regende het varianten, zelf geknutseld in de klare typografie van de VVD. Op eentje staat te lezen: 'In Benidorm spreken we Nederlands'. De Rotterdamse universiteit, die juist probeert de uit het buitenland aangetrokken collega's binnen de muren te houden, deed ook een duit in het zakje: 'In de universiteitsraad spreken we Engels én Nederlands'. Zeker niet de grappigste bijdrage, maar in elk geval had de universiteit van zich laten horen. Heel veel kun je ook niet met 140 tekens. Opvallend was in elk geval, dat bijna alle twitteraars het vagelijk met elkaar eens waren. Zo ontstond een soort pop-up-partijtje, gegroepeerd rond één thema - een voorbeeld misschien van wat Zygmunt Bauman de 'vloeibare samenleving' noemt, een samenleving waarin oude verbintenissen plaatsmaken voor nieuwe, flexibele, maar ook zo weer te verbreken verbanden.

Op sites als GeenStijl sudderde het item nog iets langer door, maar ook hier bijna uitsluitend onder gelijkgestemden, die juist wél vonden dat in heel de havenstad Nederlands gesproken moet worden. "Het eerste woord Nederlands dat Turken leren is 'uitkering'", grapte er een. Ook hier een warm bad van eensgezindheid.

Zo bleef de discussie in een welles-nietesspelletje hangen, maar omdat de VVD er toch vast wel íets mee bedoelde, werd Mark Rutte even snel door de NOS gevraagd naar zijn mening. Die luidde kort en krachtig (binnen de 140 tekens!): 'Een mooie poster met een goede boodschap'. Of de partij van ondernemend Nederland echt gelooft dat Rotterdammers beter af zijn als er in hun stad alleen Nederlands gesproken mag worden? Of de VVD alle vers geïmporteerde Polen in de bouw naar huis wil sturen? De premier leek zich niet geroepen te voelen om zulke vragen te beantwoorden. Helderheid uítstralen, daar ging het om.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden