Deal met Hamas frustreert Israëliërs

Hamas claimt overwinning in Gaza

Na vijftig dagen hevige strijd, waarbij meer dan 2100 Palestijnen (merendeels burgers) omkwamen en 64 Israëliërs (merendeels militairen), is er een bestand bereikt tussen Israël en Hamas. Gisteravond om zeven uur lokale tijd ging het staakt-het-vuren van kracht. Eventjes leek het er toch op dat de strijd weer zou oplaaien, maar in de loop van de avond zwegen alle wapens.

Onmiddellijk nadat het nieuws bekend werd, riep Hamas in Gaza de overwinning uit. Of de Gazanen dat ook zo zien, moet nog blijken. In Israël heerste vooral teleurstelling. In de Zuid-Israëlische stad Asjkelon, die vaak doelwit was van Hamasraketten, beschuldigde de burgemeester de regering ervan te 'zwichten voor terrorisme'.

Maar de deal die de strijdende partijen met elkaar sloten, is niet per definitie goed nieuws voor Hamas en slecht nieuws voor Israël. Sterker: aan veel eisen van Hamas is amper tegemoetgekomen. De blokkade van de Gazastrook wordt bijvoorbeeld versoepeld, maar niet opgeheven.

Over de andere hoofdeisen van Hamas - dat Israël honderden Palestijnen vrijlaat en dat er een vliegveld en een haven in Gaza moeten komen - moet nog onderhandeld worden met Israël.

Tegelijkertijd heeft Hamas, die herhaaldelijk beloofde de 'poorten van de hel' te zullen openen, beloofd om alle aanvallen op Israël te staken. Daarnaast moeten ook alle andere groeperingen in Gaza zich onthouden van raketbeschietingen.

Verder heeft de Palestijnse Autoriteit van president Mahmoed Abbas de taak gekregen om de grenzen tussen Israël en Gaza te bewaken. Hij moet erop toezien dat er geen wapens, munitie of goederen die voor militaire doeleinden ingezet kunnen worden, Gaza binnenkomen. Daarnaast zal de wederopbouw van Gaza - de schade loopt op tot enkele miljarden euro's - door de Palestijnse Autoriteit uitgevoerd worden, en niet door Hamas.

In ruil daarvoor zal Israël de bufferzone in Gaza inkorten tot honderd meter van zijn grens, mogen Gazanen tot tien kilometer van de kust vissen (in plaats van vijf) en opent Egypte zijn grensovergang met de Palestijnse enclave.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden