Recensie

'Deal' is een vlot boek over de sociaal-dictatoriale spelersmakelaar Rob Jansen

Dennis Bergkamp, Michiel van Egmond, Rob Jansen, Phillip Cocu en Dirk Kuyt krijgen het eerste exemplaar van het boek Deal.Beeld ANP

Tegen het einde van 'Deal', het nieuwste boek van bestseller-auteur Michel van Egmond, verzucht hoofdpersoon Rob Jansen dat diens missie wellicht 'mislukt' is. 

De zaakwaarnemer annex 'voetbalagent' die van ongeveer zestig spelers de zakelijke belangen behartigt, heeft dan al veelvuldig aangegeven dat zijn vak een imagoprobleem heeft. Jansen vertelt dat hij altijd heeft geprobeerd het goede voorbeeld te geven. 'Kijk hoe mijn vak er aan toe is. Elke banketbakker kan nu gaan proberen een vleugelspits aan Real Madrid te verkopen (...) De verharding neemt toe (...) Deze wereld trekt steeds meer criminelen aan.'

Jansen is zoon van Karel Jansen sr, oud-voetbalvakbondsman. Hij rolde via zijn vader in het vak, waar hij werkte voor Sport-Promotion, een naam die hij later opkocht en commercieel uitbouwde met de begeleiding van topspelers. Jansen werd groot in de jaren negentig. Ooit had hij veertien van de achttien contractspelers van Ajax in zijn stal. Tot zijn clientèle behoren nog altijd mannen als Ronald Koeman, Philip Cocu, Dick Advocaat, Edwin van der Sar en Dennis Bergkamp. Jansens eerste echte grote klapper was de transfer van Wim Jonk en Bergkamp van Ajax naar Inter Milaan. Inmiddels is Sport-Promotion opgegaan in Wasserman, een mondiaal sportmanagementkantoor met een omzet van een miljard euro per jaar.

Jansen en Van Egmond, die door Jansen werd benaderd voor het schrijven dit boek, maken de wereld van de voetbalmakelaars iets inzichtelijker voor het grote publiek, aan de hand van gesprekken en reizen in het kielzog van Jansen. Het is een milieu van snel geld, ego's, gekonkel, van voor de leek ondoorzichtige financiële constructies, van tussenpersonen die procenten van transfersommen claimen en van onzekerheden bij spelers. We krijgen soms ook een snelle blik achter de voordeur van de firma list & bedrog. Gehaaid gedrag is de norm.

Beeld rv

Milieu

De kracht van 'Deal' zit hem vooral in de anekdotes en een aantal details. Velen zal het verrassen dat voetbalmakelaars niet alleen opereren in dienst van spelers, maar dat ook clubs bij hen informeren of er in het buitenland interesse is voor hun talentvolle spelers. Zo informeerde Feyenoord bij Jansen of hij kon zien of Terence Kongolo getransfereerd kon worden (dat kon, hij vertrok voor 15 miljoen naar AS Monaco).

Terugkerend thema in 'Deal' is de moeite die Jansen heeft met zijn eigen milieu. Hij worstelt om de klussen te kunnen blijven doen. De omgang met gangsters, miljardairs en onverschrokken collega-makelaars valt hem soms zwaar.

In zijn claim correct te zijn is Jansen verder niet al te bescheiden. Hij noemt zichzelf iemand die is begonnen als 'idealist, moralist, als iemand met Don Quichote-achtige neigingen'. Hij zegt: 'Ik probeerde de wereld van de voetbalagenten te veranderen en te verbeteren'.

Missie misulukt

Jansen omschrijft zichzelf als een entrepreneur, een leider, iemand die luistert naar mensen maar zijn eigen koers vaart. 'Ik ben geen dienaar (...) 'Ik ben een dealmaker. Dat is mijn specialiteit (...) In mijn werk gedraag ik me als een sociaal-dictator. Omdat het beter past in de wereld waarin ik leef.'

Dat zijn missie in die wereld is mislukt, mag een treurige conclusie zijn van het vlotte en leesbare boek (we zijn niet anders gewend van Van Egmond). De auteur schrijft: 'Het is het lot van Rob Jansen, dat hij voortdurend heen en weer wordt geslingerd tussen zijn diepgewortelde liefde voor het spel en zijn in bijna veertig jaar gekweekte afkeer van de wereld eromheen.'

Michel van Egmond Deal, met Rob Jansen achter de schermen van het topvoetbal, € 19,99

Lees ook: Door Michel van Egmond duiken ineens overal lezende mannen op

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden