'Deadline' stort zich op dierenmishandeling

'Deadline voor dieren' (20.28 uur, Ned. 2) wordt voorafgegaan door een aflevering van 'De Dierenspoedkliniek' (19.28 uur) en een impressie van de Europese behendigheidskampioenschappen voor honden in Arnhem (19.56 uur).

Waar RTL 4 zijn eerste lustrumviering afgelopen zaterdag koppelde aan een ledenwerfactie voor Foster Parents Plan, doet de 30-jarige Tros dat voor de eveneens jubilerende Dierenbescherming (130 lentes jong).

In een live-uitzending van anderhalf uur informeert Jaap Jongbloed, gezeten in zijn eigen Deadline-decor, de kijkers over de vaak schokkende praktijken waarvan dieren nog regelmatig de dupe worden. Zijn vaste gesprekspartner is Antoinette Hertsenberg, nu nog woordvoerster van de Dierenbescherming, maar vanaf januari bij de Tros te zien als presentatrice van een nieuw consumentenprogramma. 'Het een heeft echter niets met het ander te maken', stelt de Tros met nadruk. Jongbloed en Hertsenberg werkten in het verleden al regelmatig samen. Dat heeft alles te maken met onze diervriendelijkheid, zegt de Tros, die het hele jaar door vaste dierenprogramma's op vaste tijden uitzendt.

'Deadline voor dieren' is onderverdeeld in zes hoofdstukken:

- internationaal transport: Nederlands vee wordt vaak op een weinig diervriendelijke manier door heel Europa vervoerd. De dieren staan vaak uren opeengepakt in de zon, zonder water;

- dierenopvang: de opvang van gewone en minder gewone huisdieren in asiels en speciale opvangcentra;

- de bio-industrie;

- de handel in uitheemse dieren. Nederland speelt nog steeds een grote rol in de doorvoer. Acht van de tien apen bijvoorbeeld sterven tussen vangst en aflevering;

- het gebruik van proefdieren voor medisch, cosmetica- of defensie-onderzoek. In dit hoofdstuk ook aandacht voor genetische manipulatie;

- de (plezier)jacht.

Naast Antoinette Hertsenberg reageert op elk onderdeel ook een externe deskundige of iemand die op een speciale manier bij het onderwerp betrokken is. Martin Gaus is als 'onmisbare behartiger van dierenbelangen' op zijn eigen manier actief in het programma. Hij gaat op zoek naar positieve voorbeelden van de manier waarop mens en dier met elkaar omgaan. De 'Kids for Animals', jeugdleden van de Dierenbescherming met een eigen tv-programma bij de Tros, leveren een bijdrage, en ook de leden van der cabaretgroep 'Purper' doen een duit in het zakje.

Tijdens de uitzending staan 500 telefoonlijnen open voor mensen die zich op willen geven als lid van de Dierenbescherming. Als beloning krijgen zij een 'lintje', waarmee zij hun huisdier op Dierendag kunnen verrassen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden