Deactiveren!

Wat te doen als achter de façade van je geliefde sociale netwerk een asociaal conspiratiegilde van ultra neoliberale profiteurs blijkt te schuilen? Een vampiriserend conglomeraat van zuigers-zonder-moraal dat op het punt staat je vakantiekiekjes, lieflijke berichtjes, linkjes, duimpjes omhoog, muziekvoorkeuren en andere ditjes en datjes te verorberen om die in aandelen of dollars vervolgens te converteren?

Naar alle waarschijnlijkheid zal in april of mei volgend jaar het netwerk Facebook (FB) zijn beursgang realiseren. Deze organisatie die meer dan 800 miljoen gebruikers telt, zal met deze kolossale operatie een fortuin vergaren. Men verwacht dat Facebook rond de 10 miljard dollar zal ophalen en dat de beurswaarde zal uitkomen rond de 100 miljard dollar. Deze beursgang zal meer dan duizend nieuwe miljonairs opleveren. Dit zijn de (ex-) werknemers van FB die in de loop der jaren deels met FB-opties zijn beloond. De winst in geval van een beursgang zal per individu soms tientallen miljoenen bedragen. Van de ingenieur tot aan de kantinemedewerker, bij Facebook weten ze uit gekkigheid niet wat ze moeten verzinnen om straks hun badkuipen vol gouden dukaten over de balk te kunnen kieperen.

Zo overweegt een ex-werknemer een ruimtereis bij Virgin Galactic. Dat kost het schijntje van 200.000 dollar vergeleken met de 50 miljoen die hij denkt te verdienen. Het schijnt dat in de buurt van San Francisco de aasgieren nu al watertanden: verkopers van luxe villa's, jachten en auto's, juweliers, bankiers en speculanten in diverse zeepbellen.

Allemaal goed en wel. Maar bedenk nou ook als FB-gebruiker wie of wat deze orgie van onbeschaamde verrijking mogelijk heeft gemaakt. Dat ben je zelf, met je eigen vakantiekiekje en gedigitaliseerde hartenkreten. Een tsunami van privégegevens die een elitegroepje zich eigen gaat maken om die, zonder toestemming of vergoeding, te gelde te maken. En daar sta je dan met je idealistische wereldbeeld. Met je afkeer van het neo-liberalisme, bonusbankiers, voetballende miljonairs, overschreden Balkenendenorm; met je afgunst op je goed boerende buurman, kachel op 17 graden, maandelijks extra hypotheekaflossing uit moreel hoogpunt. Ja, je bent die Facebook-gebruiker met Occupy-sympathie, spaarlampjes van 9 watt, duurzaamheidsorthodoxie en vegetarische voorkeur voor de Partij voor de Dieren, die bergen foie gras en coke evenals gouden kranen voor de douchecabine van het Mangusta-jacht mogelijk gaat maken. En dit in een tijd van crisis, oplopende voedselprijzen en exploderende armoede. Wat een videootje van tante Ingrid die André Hazes imiteert niet allemaal kan opbrengen!

Maar er is een alternatief. Als vlak voor de beursgang iedere FB-gebruiker zijn account verwijdert of deactiveert dan spat de zeepbel in de lucht en is de ethiek gered. Want zonder de jodelende tante Ingrid geen dollars! Ik zou maar niet te lang wachten om FB-pagina's tegen die amorele beursgang aan te maken. 'Deactiveren tegen onbeschaamde FB-verrijking en luxe verspilling' lijkt me een goede naam. Wie begint?

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden