'De zzp'er' bestaat helemaal niet

NATHAN BRINKMAN en REDACTEUR EN TEKSTSCHRIJVER

Sinds 2009 ben ik werkzaam als zzp'er: ik schrijf, redigeer en corrigeer teksten voor diverse opdrachtgevers en krijg daar per klus voor betaald, op basis van een van tevoren afgesproken tarief.

Mijn belangstelling werd gewekt door de kop 'Hoe zielig is de zzp'er ?' (Verdieping, 2 februari). Na die kop volgt een tekst die opvalt door sweeping statements, zoals "dat niemand zich ooit zorgen maakt over het inkomen van de meer dan honderdduizend kleine ondernemers". Hoe weet de redactie zo zeker dat niemand zich daarover ooit zorgen maakt? Ook fijn: "Maar bij particulieren werken schoonmakers veelal zwart. Dus ook geen rechten: (...) Beroering over deze groep is er nagenoeg niet." Welnee, dat er zwart wordt schoongemaakt, vinden we allemaal prima. Conclusie van het stuk: "Laten we ons wel realiseren dat die kwetsbare groep kleiner is dan de meeste mensen denken." Blijkbaar is de redactie goed op de hoogte van wat de meeste mensen denken.

Afgezien van het feit dat dit stuk mijns inziens thuishoort op de opiniepagina, legt het een fundamenteel probleem bloot: 'de zzp'er' bestaat helemaal niet. De groep die onder deze noemer valt, is zo divers dat elke poging om er iets algemeens over te zeggen op voorhand is gedoemd te mislukken.

Vandaar dat ik me anderhalve week geleden al heb gestoord aan de inhoud van het stuk "Aan de zzp'er zelf wordt niks gevraagd" (Trouw, 22 januari). Daarin worden de (zelfbenoemde?) 'zzp-deskundigen' Spaninks en Alfrink aan het woord gelaten. Spaninks hoort nooit klachten 'vanuit de onderkant'. Alsof zzp'ers 'aan de onderkant' bij klachten onmiddellijk de heer Spaninks zouden bellen. Een van beide heren weet: "We willen zelf keuzes maken en niet gedwongen worden in collectieve regelingen." Wie zijn de 'we' in deze zin? Zijn dat Spaninks en Alfrink?

Het enige kenmerk dat alle zzp'ers gemeenschappelijk hebben, is dat ze geen vast dienstverband hebben, maar per klus worden betaald, en zelf opdraaien voor pensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering. Voor het overige is deze groep net zo divers als 'de werkende Nederlanders'.

De vraag of 'de zzp'er' zielig is, is daarom niet alleen tendentieus, hij is ook niet zinnig te beantwoorden. Het zou prettig zijn als in verslaggeving en in discussies over zzp-kwesties deze nuancering wordt aangebracht.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden