De zwaluw zegt ons: de Aziatische zomer naakt!

Goed nieuws voor Amerika-haters: de dagen van het Amerikaanse imperium zijn geteld. Tenminste, dat valt deze week te lezen in De Groene.

Lees maar even mee: ,,Al jaren wordt voorspeld dat we nog deze eeuwhelft een grootschalige economische, politieke en wellicht ook culturele machtsverschuiving gaan meemaken. De dagen van het Amerikaanse imperium zijn geteld. De groeiende geldingsdrang van Aziatische staatsfondsen moet worden gezien als de zwaluw van de nakende Aziatische zomer.”

Moeten wij bang zijn voor deze ’nakende zomer’? Gelukkig niet, legt de schrijver van het omslagverhaal, Ewald Engelen, uit. ,,Juist toenemende economische en financiële interdependenties (dat is onderlinge afhankelijkheid, red.) zouden wel eens de beste waarborg kunnen zijn tegen Amerikaans militair verzet tegen de onvermijdelijke neergang.”

Toe maar. het is toch even wennen voor de gemiddelde baby-boomer om zich een wereld voor te stellen die niet wordt gedomineerd door Burger-Kings, ’As the world turns’, Coca Cola, baseball-caps en Levi’s Jeans.

Toch is het, zelfs voor econobeten als ondergetekende, een fascinerend verhaal dat De Groene publiceert naar aanleiding van de nog steeds om zich heen grijpende kredietcrisis.

Die crisis hebben we, evenals de vorige explosie van een financiële zeepbel die de Internet-Hype heette, vooral te danken aan onze eigen hebzucht en ons mateloze, naïeve optimisme. De Groene: ,,Sommigen menen dat het vooral een kwestie is van verkeerde prikkels. Bankiers (en fondsmanagers) ontvangen wel bonussen bij stijgende winst- en omzetcijfers, maar gaan niet ’nat’ bij dalende cijfers. Oftewel, het beloningssysteem zet een premie op risicovol gedrag.”

Het zou, dit lezende, dus inderdaad eens hoog tijd worden dat de glimmende Van Bommel-schoenen van de streepjespakken aan de top, eens soppend nat worden van tijd tot tijd. Al was het alleen maar om die jongens te laten voelen dat ’het slijk der aarde’ ook heel anders kan aanvoelen.

Uit het verhaal valt op te maken, dat er de laatste jaren een enorme wildgroei is ontstaan in allerhande financiële producten. Toezichthouders hebben langzaamaan het overzicht op deze ongebreidelde ’innovatie’ verloren.

Als gevolg van de meltdown bij grote, gerenommeerde banken door de kredietcrisis, zijn de bodems van de schatkisten van instellingen als Barclays, Fortis, UBS, Citigroup, Meryll Lynch en anderen zichtbaar geworden en hebben zij de blik naar het oosten gewend. Naar Aziatische staatsfondsen die via kapitaalinjecties de aangetaste posities van deze banken hebben opgeschroefd. En deze deelnemingen gaan natuurlijk gepaard met deelname aan de raden van bestuur. En ziedaar de eerste zwaluwen die het naken van de ’Aziatische Zomer’ aankondigen.

Deze Aziatische Zomer zal niet zo heet worden dat we er ons aan branden, stelt De Groene ons gerust. ,,Laten we blij zijn met hun inmenging”, schrijft De Groene, ,,Het kan een wereldbrand voorkomen.”

Intussen heeft schrijver dezes zich inmiddels verzekerd van een Aziatische partner, eetstokjes en een bonsai-kwekerijtje op het balkon.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden