De zorgvader is de beste

Hij moet zorgzaam zijn, respect hebben voor anderen, in het bijzonder voor zijn partner, en zijn verantwoordelijkheden kennen, maakt de jury van de 'beste zwarte man-verkiezing' halverwege de zaterdagmiddag bekend. Zij wikken en wegen zorgvuldig de voors en tegens van de twaalf kandidaten om later unaniem de 'beste' te kunnen kiezen.

Als het aan Yvonne Kum-Keereveld (46) ligt, is het niet moeilijk. Zij is beretrots op haar zoon Marciano (26). Deze aantrekkelijke bloemist is volgens zijn moeder zo sociaal, dat hij het verdient om eens in de aandacht te staan.

,,Toen hij een klein jongetje was en wij nog bij zijn oma in Suriname woonden, zei hij al tegen me: 'Later als ik groot ben, bouw ik een eigen huis voor je'. Zo lief. En zo is hij nog steeds. Het huis is er niet gekomen, maar hij staat altijd klaar voor zijn familie, vrienden, vrouw en twee dochtertjes.''

Aan het slot van het jaarlijkse Black Magic Woman Festival in Amsterdam-Zuidoost werd zaterdag gediscussieerd over 'de zwarte man'. Hoe wordt hij gezien door vrouwen? Hoe ziet hij zichzelf? En welke vooroordelen leven er over hem?

De discussie werd verlevendigd met grappige fragmenten uit het theaterstuk 'Trouw en liefde' waarin vijf zwarte mannen vertellen over hun ervaringen met liefde, versieren, trouw en vooral ontrouw. De vrouwen in het publiek waren uitgenodigd hun favoriete zwarte man -echtgenoot, zoon of grootvader- onderbouwd met argumenten, aan te melden voor de 'Best Black Man-verkiezing'.

,,Marciano is een heel eerlijke jongen'', gaat zijn moeder door. ,,Natuurlijk heeft hij ook wel eens iets gedaan wat niet mocht, maar dat kwam voornamelijk doordat hij zich door zijn vrienden liet meeslepen.''

En -niet onbelangrijk anno 2001- Marciano is volgens zijn moeder ook zeer geëmancipeerd. Zijn vrouw werkt, hij neemt tijd voor de opvoeding van zijn kinderen, en helpt mee in het huishouden.

Maar dat doen mannen vooral uit eigenbelang, blijkt uit een fragment van 'Trouw en liefde'. Daarin wordt gesteld dat vrouwen dénken dat een man geemancipeerd is als hij thuis meehelpt. Maar hij doet dat vooral omdat hij zichzelf wil kunnen redden. ,,Je kunt eigenlijk wel stellen dat hoe lekkerder een man kookt en hoe beter een man in het huishouden is, hoe meer macho hij is.''

Alice Carter (45) is echter zeer tevreden met de behulpzaamheid van haar man Roy (43), werkzaam als manager. Hij hing met zijn foto als eerste aan de wand van deelnemers aan de verkiezing. ,,Hij maakt vaak het eten klaar, strijkt zonder te morren, ziet het zelf als de was aan de lijn moet'', vertelt een stralende echtgenote.

,,Het is een ontzettend moderne man. Romantisch is hij ook. Al zestien jaar zijn we samen, en nog steeds neemt hij elke week bloemen voor me mee. Tegen de bloemist zegt hij dan: 'Mag ik de mooiste bos die je hebt, want ze zijn voor mijn vrouw'.''

Dit klinkt bijna als de perfecte man. ,,Nee hoor, hij heeft ook zijn minpuntjes. Hij is ongeduldig, praat heel snel en soms ook te veel, en hij kan niet dansen. Het vooroordeel dat alle zwarten kunnen swingen, is zeker niet op hem van toepassing, het is een houten klaas.'' Details waar de jury zich niets van aantrekt. Met een tweede plaats omdat 'hij een man van deze tijd is' kan de echtgenoot tevreden naar huis.

Susan Tjin (42) twijfelt ook aan de kansen die 'haar' man maakt voor de overwinning. Ze droeg personeelsconsultant Rob Held (42) voor. ,,Hij is sociaal, houdt van een babbeltje en is spontaan, maar ik denk dat er sterkere kandidaten zijn. Sommigen presenteren zich heel goed.''

Ze heeft Rob dan ook niet speciaal meegenomen naar het festival. Eerlijk gezegd kwam ze hem hier toevallig tegen, en vindt ze het gewoon leuk iets te vertellen over deze al ruim twintig jaar goede kennis van haar. De uitverkorene zelf ziet de nominatie minder zitten.

,,Ik herken me helemaal niet in het profiel van de zwarte man'', zegt Held. ,,Als je maar lang genoeg hier woont, ga je hetzelfde denken als de Nederlandse man. Mijn mening over bijvoorbeeld emancipatie of patserigheid verschilt niet van die van een blanke. Ik vind mezelf vrij eenvoudig, ik neem geen risico's en ben zelfs ietwat krenterig. Typisch Hollandse eigenschappen dus.''

Is er dan niets meer waaraan je duidelijk merkt dat hij toch een zwarte man is? ,,Nou, misschien wel. Mijn trots. Die ben ik niet kwijtgeraakt.''

De publiekslieveling, de Surinaamse acteur Dennis Rudge (40), mag uiteindelijk de hoofdprijs in ontvangst nemen. Eerder die middag speelde hij met vier collega's de fragmenten uit 'Trouw en liefde'. Met een aandoenlijk verhaal over een lieve, zachte man die wordt belazerd door zijn dominante vrouw waar iedereen vanaf weet behalve hijzelf, wist Dennis de harten van de meeste vrouwen in de zaal te veroveren.

Toch heeft hij niet daardoor gewonnen. Het is de bekentenis dat zijn twaalfjarige dochter Davina -die hem had genomineerd- de belangrijkste vrouw in zijn leven is. Dát maakte indruk op de jury.

,,Mijn vader is heel grappig en lief, maar hij kan ook streng zijn. Hij heeft regels waar je je aan moet houden en als je daar niet naar luistert, heb je een probleem'', vertelt Davina.

Haar alleenstaande vader is aangenaam verrast. Hij kwam om te acteren, en had niet verwacht nog op een andere manier in de schijnwerpers te komen staan. Oprecht emotioneel ontvangt hij de beker en belooft die thuis op de schoorsteen te zetten. ,,Zo kan iedereen zien dat ik een goede zwarte man ben.''

Tot 1 december is in Artotheek Zuidoost, Bijlmerdreef 119-121, Amsterdam, de tentoonstelling 'De zwarte man' te zien. Een selectie van kunstwerken en foto's.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden