De zorg wordt duurder: premies gaan volgend jaar flink omhoog

null Beeld ANP
Beeld ANP

De premies voor de verplichte zorgverzekering gaan volgend jaar flink omhoog, de sterkste stijging van de afgelopen jaren. Per maand zijn verzekerden volgend jaar waarschijnlijk tien euro meer kwijt dan nu, is de inschatting van het kabinet.

Wilma Kieskamp

De totale premie komt mogelijk op 1432 euro per jaar. Dat bevestigen betrouwbare bronnen in Den Haag. De schattingen zijn een fikse tegenvaller omdat de stijging zo sterk is: 9,5 procent toename van de premie in één jaar. Wel blijft het eigen risico gelijk voor alle verzekerden. Al langere tijd wordt gewaarschuwd dat de uitgaven voor de zorg aan het stijgen zijn, geld dat onder andere via de zorgpremies moet worden opgebracht.

Het kabinet heeft voor de begroting voor Prinsjesdag een schatting gemaakt van de nieuwe zorgpremies. Hoe hoog ze echt uitvallen, wordt pas duidelijk in het najaar, als de zorgverzekeraars de premies vaststellen. Vorig jaar schatte het kabinet de premiestijging te somber in, en viel de premie uiteindelijk mee.

Loonsverhoging

Dat de zorgverzekering duurder wordt, komt vooral doordat personeel in de zorg beter betaald krijgt, en doordat de prijzen van materiaal en inkoop stijgen. Nu de economie aantrekt, zien werkgevers ruimte voor loonsverhoging voor de meer dan één miljoen mensen die in de zorg werken. Meer dan een derde van de premiestijging gaat hiernaartoe, blijkt uit de berekeningen van het kabinet.

Ook zijn er meer patiënten door de vergrijzing, en stijgen de uitgaven door nieuwe medicijnen en behandelingen. Verder hangt er een prijskaartje aan de brede wens in de Tweede Kamer om het eigen risico gelijk te houden. Om dat mogelijk te maken moeten alle verzekerden samen 1,40 euro per maand extra premie betalen. Dat is meer dan verwacht. Het kabinet is van plan om de lage inkomens bijna geheel te compenseren voor de hogere zorgpremies. Zij krijgen een hogere zorgtoeslag.

Het kabinet heeft met medisch specialisten afspraken gemaakt over miljarden aan vrijwillige kostenbesparingen, waarbij de ziekenhuizen stapsgewijs hun uitgaven gaan bevriezen. Het kabinet hoopt dat daardoor de premies in de komende jaren niet verder omhoog hoeven.

Lees ook:

Er werken meer zzp'ers in de zorg, daarvan zijn mensen in vaste dienst de dupe

Zzp’ers in de zorg houden de regie over hun werk. Hierdoor worden vaste medewerkers zwaarder belast.

De knetterende ruzie in de zorgwereld

Ingewikkelde contracten willen ze niet, wel de mogelijkheid de tijd te nemen voor patiënten. Vrije zorgverleners zijn in opkomst - en verwikkeld in een knetterende ruzie met de zorgverzekeraars. "Een tevreden patiënt is niet het enige relevante criterium."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden