Hamza bin Laden

De zoon van Osama bin Laden is dood, bevestigt Trump

null Beeld

De jongste zoon van de terroristenleider Osama bin Laden (1957-2011), Hamza bin Laden, is dit jaar gedood bij een Amerikaanse operatie tegen terroristen in de streek van de Afghaanse-Pakistaanse grens. President Trump heeft dit bevestigd. Hij meldde niet wanneer dit zou zijn gebeurd.

De dood van Hamza bin Laden, die in de voetsporen van zijn vader leek te willen treden, was eind juli al gemeld door Amerikaanse functionarissen en media. Volgens de Amerikaanse regering is de dood van Hamza een klap voor het terroristische netwerk al-Qaeda. Osama bin Laden werd begin mei 2011 geliquideerd door Amerikaanse militairen in de Pakistaanse plaats Abbottabad, waar hij was ondergedoken.

Hij geldt als de oprichter van een terroristisch netwerk van soennitische extremisten dat sinds de negentiger jaren bloedige aanslagen in onder meer Afrika en Amerika heeft gepleegd. De aanslagen in het noordoosten van de VS in september 2001 brachten de Amerikaanse regering ertoe er alles aan te doen hem uit de weg te ruimen. Osama was toen in Afghanistan. De VS vielen datzelfde jaar nog Afghanistan binnen, maar vonden Osama bin Laden pas tien jaar later.

Lees ook:

Met dood Hamza bin Laden zou Al-Qaida een ‘adellijke’opvolger kwijt zijn

Amerikaanse regeringsfunctionarissen claimen dat Hamza, de favoriete zoon en opvolger van wijlen Osama bin Laden, is gedood.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden