Moderne Manieren

De zoon van mijn vriendin wil bij haar thuis spacecake bakken, en opeten

null Beeld Nanne Meulendijks
Beeld Nanne Meulendijks

Etiquette-specialist Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort - of juist niet.

Beste Beatrijs,

De zeventienjarige zoon van mijn vriendin wil graag met vier vrienden bij haar thuis een spacecake gaan bakken en consumeren. Hij vraagt haar toestemming en wil er open over zijn in een sfeer van vertrouwen. Als ze geen toestemming geeft, zal het plaatsvinden bij zijn vader of heimelijk bij een van de vrienden. Wat te doen? Verbieden en weten dat het dan elders gebeurt of een veilige omgeving faciliteren en de zaak op de achtergrond in de gaten houden? Van te voren overleggen met de ouders van de vrienden? En wat is de rol van mij, de niet-inwonende vriend van de moeder?

Spacecake faciliteren?

Beste Spacecake faciliteren,

Als u wil weten wat ik zelf zou doen: ik zou geen enkel drugsgebruik van mijn kinderen faciliteren. Omdat ik geen heil zie in het gebruik van cannabis, cocaïne, gootsteenontstopper, xtc, mdma enzovoort. Ik zou mijn kinderen uitleggen waarom ik erop tegen ben en waarom ik er niets voor voel om onder mijn dak hun drugsgebruik te superviseren. En dan is er nog de leeftijdskwestie. Misschien zijn er zestienjarigen onder de vrienden. Het is nog een extra last om als toeziend ouder over hen de verantwoordelijkheid te dragen. Ze mogen nog niet eens alcohol! Laat de zoon maar wachten tot hij meerderjarig is en liefst tot hij zelfstandig woont.

Maar goed, misschien denkt uw vriendin toleranter over drugs. Spacecake is overigens linker dan gewoon cannabis roken. Spacecake is heftiger, de verhoudingen luisteren heel nauw, mensen reageren er verschillend op, sommigen heel extreem, het kan leiden tot hallucinaties of zogeheten bad trips. Niet aan beginnen zou ik zeggen! Als uw vriendin toch instemt met het plan van haar zoon, raad ik haar aan om de ouders van de vrienden van tevoren in te lichten. Als er met iemand van het gezelschap iets mis gaat, zullen de ouders van de betreffende jongen woedend zijn en zullen ze het de volwassene die dit heeft toegestaan buitengewoon kwalijk nemen.

U bent niet de vader van de zeventienjarige. U zou zich kunnen distantiëren van het plan en kunnen wegblijven bij de spacecake-sessie. Maar misschien wilt u uw vriendin bijstaan. Dat zou op zichzelf aardig van u zijn. Nadeel is wel dat u in dat geval als aanwezige volwassene medeverantwoordelijk en medeaansprakelijk bent, wanneer er dingen uit de hand lopen.

Heeft u vragen over de omgang met buren, collega’s, familie, vrienden en kinderen? Mail ze naar beste@beatrijs.com

Eerder gestelde vragen aan Beatrijs zijn terug te lezen in het dossier ‘Moderne Manieren’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden