Opinie

De zonnige zijde van windmolens

Zeeanemoon (Koos Dijksterhuis) Beeld
Zeeanemoon (Koos Dijksterhuis)

De Noordzee is groot. De noordelijke grens trekken is nattevingerwerk. Tussen Noorwegen en de Shetlands strekt het continentale plat – de zeebodem – zich eindeloos uit. Daar moeten boven water de horizonnen leeg zijn. Maar toen ik bij heldere hemel naar IJsland vloog, zag ik een zee bespikkeld met eilandjes. Booreilandjes.

Gas- of olie-, van tien kilometer hoogte kon ik de details niet zien, wel dat de Noordzee vergeven is van platforms. Tegenwoordig komen daar joekels van windturbines bij in zogenoemde windmolenparken. De Wageningse mariene ecoloog Han Lindeboom ziet daar echter twee zonzijdes van in.

„Om leidingen op de bodem te beschermen, is visserij tot vijfhonderd meter rond windmolens en gasplatforms verboden”, weet hij. „Het grootste ecologische effect van windmolens lijkt mij dat wegnemen van visserij-invloeden.” Op zee is het juridisch niet mogelijk vanwege natuurwaarden visserij te verbieden. Wil je een reservaat, dan moet je economische argumenten hebben. Visherstel voor de visserij bijvoorbeeld, of energiewinning. Rond het windmolenpark bij Egmond is visserij verboden. Dat zou tot herstel kunnen leiden van een zeeleven van wat heb ik jou daar! Daarbij kan stevige grond op de omgeploegde zeebodem verrassende gevolgen hebben.

„De palen en stortstenen zorgen voor een verhoging van de biodiversiteit”, zegt Lindeboom. Hij doelt op het zeeleven dat daarop zal groeien: zeewieren, zeepokken, zeeanemonen. Ik herinner me dat op olieopslagplatform Brent Spar het koraal Lophelia pertusa bleek te groeien. Omdat u en ik weigerden bij Shell te tanken, heeft de oliebaron het afgedankte gevaarte niet in zee gedumpt maar naar Noorwegen gesleept, waar het staal hergebruikt is. Dat was meteen het einde van de eerste kolonie van dat zeldzame koraal in de Noordzee.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden