'De zondag is ons uitgangspunt voor iedere reis'

Wie meer wil weten over de mogelijkheden van christelijk recreëren kan contact opnemen met de Vriendenkring Christelijke Rekreatieondernemers, en/of de informatiebrochure 'Gastvrijheid vanuit het hart' aanvragen. Telefoon: 0314-622528

“Ook christenen is niets menselijks vreemd”, zegt dominee P. de Vries, oprichter van de jubilerende interkerkelijke reisorganisatie Drietour in Driebergen. “Mensen komen niet in de eerste plaats naar ons toe omdat wij christelijk zijn, maar vooral omdat wij lagere prijzen hanteren dan onze concurrenten. Dat scheelt per reis al gauw drie- vierhonderd gulden per persoon.”

Drietour Reizen, een stichting die kantoor houdt pal naast de Nederlands hervormde kerk in het centrum van Driebergen, vervoert dit jaar bijna 11 000 mensen in groepsverband naar meer dan vijftig bestemmingen, vooral naar de bijbelse landen Israël, Jordanië, Syrië, Egypte, Griekenland en Turkije. De reisleiders zijn allen vrijwilliger - vaak oud-docenten - net als veel medewerkers op het kantoor en de leden van het stichtingsbestuur.

Hoewel Drietour ook jongerenreizen organiseert, zijn de meeste klanten ouder dan vijftig jaar. Die komen - naast de lage prijzen - vooral af op de identiteit van de organisatie. Christelijk betekent voor Drietour eerbied voor de zondag, gezamenlijk naar kerkdiensten gaan, en het programma besluiten met een dagsluiting. “Ook mensen die niet geloven doen daar aan mee”, zegt ds. De Vries. “En als ze geen zin hebben om te luisteren, kijken ze maar uit het raam naar de vogeltjes.”

Directeur D. van de Vendel rekent voor dat zijn non-profitorganisatie jaarlijks met ongeveer 30 procent groeit. Winst wordt er niet gemaakt; het verdiende geld gaat naar goede doelen. Bij elke reis wordt er tijdens de zondagse kerkdienst een collecte onder de reizigers gehouden. Vorig jaar werd er op die manier 60 000 gulden bijeengesprokkeld. Met een extraatje van Drietour kunnen zo een aantal projecten gefinancierd worden. Dit jaar mogen een tehuis voor straatkinderen in Roemenië, een hulpproject voor jongeren die het juiste spoor bijster zijn, en stichting De Zonnebloem, die activiteiten organiseert voor zieken en gehandicapten, rekenen op een donatie.

Jan-Willem Herwijer - “Ik ben een sjacheraar, reisman en christen” - organiseert reizen voor Beter Uit Reizen in Alphen a/d Rijn, de grootste onder de circa dertig christelijke reisorganisaties met 17 000 reizigers per jaar naar 80 verschillende bestemmingen. “En wij groeien jaarlijks met bijna vijftig procent. We halen veel mensen weg bij Arke en Holland International.”

“Hoe dat kan? Omdat wij erin slagen de stoffige, duffe christelijke uitstraling weten om te buigen in 'leuk op stap gaan met mede-christenen'. De sfeer is heel belangrijk. Wij willen niet evangeliseren, maar bieden mensen, ouderen en jongeren, een vakantie onder gelijkgezinden. Die hoef je niet uit te leggen dat je voor het eten wilt bidden. Toch herbergen wij alle gezindten op onze reizen, van vrijmoedig en blijmoedig tot mismoedig. En dat levert geen enkel probleem op.”

“Nee, ook niet op zondag, als de een zich de hele dag wil verstoppen achter een boek en de ander juist wil fietsen, zwemmen of skiën. Iedereen mag doen wat-ie wil. Wij geven ze de ruimte. Zo creëer je ook onderling begrip voor elkaars opvattingen. We kennen een dagsluiting, maar de meeste bezinning ontstaat tijdens een boswandeling, 's avonds bij het kampvuur of boven op een berg.”

Bij de interkerkelijke organisatie Amicitia Reizen in Zwijndrecht is de zondag het uitgangspunt voor iedere reis. “Niet om te vertrekken”, benadrukt directeur K. van Pelt, “want op zondag reizen wij juist niet. De zondag is een andere dag dan alle andere. Het is de dag des Heeren, een kerkgangdag, een rustdag. Mensen uit onze doelgroep gaan twee keer op zondag naar de kerk. De Heilige Schrift is onze leidraad, ook in de rest van de week. We bidden gezamenlijk tijdens het eten, lezen een stukje uit de Bijbel en hebben ook een dagsluiting, een korte meditatie, een moment van bezinning, maar zeker geen preek.”

Bijna alle klanten van Amicitia - circa 10 000 per jaar - zijn lid van de Nederlands hervormde kerk, de Christelijk gereformeerde kerk of de Gereformeerde gemeente. Anderen zijn volgens Van Pelt ook welkom, “want wij vragen niet naar de gezindte. Maar ze moeten zich wel kunnen vinden in onze manier van vakantie vieren.” Om vooral mensen uit de doelgroep aan te trekken, adverteert Amicitia uitsluitend in bladen van de eigen gezindten.

Ook via de reisbrochures krijgen potentiële klanten een goeie indruk van de manier van reizen bij Amicitia. “We hebben een jongerengids en een gids voor alle leeftijden. Er staan thematische, sportieve, actieve en culturele groepsreizen in. We reizen wereldwijd. Al onze 175 reisleiders zijn vrijwilliger. De Bijbel is onze inspiratiebron, maar laat wel duidelijk zijn, dat we op een prettige manier vakantie vieren, in onze eigen sfeer.”

Gerhard Hobelman is eigenaar van camping De Betteld in het Achterhoekse Zelhem, naar eigen zeggen de oudste van de meer dan twintig christelijke campings in Nederland. Dit jaar bestaat hij 25 jaar. Op het twaalf hectare grote terrein zijn 400 plaatsen, tweederde vaste klanten, eenderde vrij. “Plaatsen in het hoogseizoen zijn vaak binnen één dag uitverkocht”, zegt Hobelman. “Wij profileren ons nadrukkelijk als een christelijke camping. We hebben een wachtlijst van veertig gezinnen. Negentig procent van onze gasten is christelijk. De rest bestaat uit mensen die zoekende zijn qua geloof.”

Het verschil met andere, niet-christelijke campings zit volgens Hobelman vooral in de rust en het programma-aanbod. “Voor kinderen hebben we een speciaal programma, waarin we ook een stukje evangelie stoppen. Voor volwassenen is er de dagsluiting, zijn er regelmatig gospelconcerten en koorzangen. Maar ook op sportief gebied blijken christenen heel actief. Als wij een volleybaltoernooi organiseren, krijgen we moeiteloos dertig teams bij elkaar. Probeer dat maar eens bij Centre Parcs.” Bijbelstudie en absolute rust laat Hobelman over aan de reformatorische campings.

Hotel Dreyeroord, een Zwitsers jachthuis uit 1846, is het enig christelijke hotel in Nederland. Het staat in Oosterbeek en telt vijftig bedden die vooral door ouderen beslapen worden. Eigenaar A. van der Straaten heeft bewust voor het christelijke etiket gekozen. “We adverteren uitsluitend in protestants-christelijke bladen. Ons hotel ademt een positief christelijke sfeer uit. Rust vinden wij belangrijk. We hebben geen achtergrondmuziek. Alcoholische drank wordt wel geschonken, maar reclame-uitingen voor biermerken of sterke drank treft u bij ons niet aan. Veel mensen die ons hotel toevallig bezoeken en niet weten dat het een christelijk hotel is, vinden de sfeer hier erg prettig.”

“Op zondag is er voor liefhebbers een uurtje samenzang. We hebben veel liederenboeken, waaruit gezongen wordt. Soms kruipt er iemand ook spontaan achter de piano of het orgel. We hebben ook een dagsluiting. Verder organiseren we excursies naar concerten in de buurt: orgelconcerten, koorzang. Er zijn soms optredens van schrijvers en sprekers met een christelijke signatuur. De lectuur in het hotel is sterk christelijk getint. Gezamenlijk bidden voor het eten doen we niet, maar we stellen wel iedereen die daar behoefte aan heeft in de gelegenheid.”

Marjan Peters-Allijn bestiert een christelijk bureau voor vakantiewoningruil in Wychen: Bon Voyage. Sinds 1988 heeft ze een adressenbestand van 550 woningen opgebouwd. De helft in Nederland, de andere in het buitenland: Engeland, Schotland, Duitsland en Zwitserland. “En na jaren zwoegen ben ik er eindelijk in geslaagd ook een adres in Frankrijk te vinden. Daar ben ik als francofiel erg blij mee.”

Waarin onderscheidt Bon Voyage zich van niet-christelijke woningruilbureaus? “Als christenen vormen wij een groep, met wie je je als gelijkgezinde gemakkelijk kunt identificeren. Het is één familie, een verzameling mensen die iets gemeenschappelijks heeft: het geloof en Jezus Christus. Als je in iemands huis in de boekenkast gaat snuffelen, vind je boeken die je ook in je eigen kast zou kunnen aantreffen. Misschien ruil je je woning liever met een mede-christen dan met een wildvreemde, ook al sluit dat eventuele problemen en/of misverstanden niet uit. Daarvoor hebben we dan ook spelregels opgesteld. Iedereen wordt geacht netjes en voorzichtig met andermans spullen om te gaan. En tegen mensen die blijven aanhikken tegen het uitlenen van hun huis, zeg ik dat ze beter ergens een huisje kunnen huren.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden