Weblog

De zon heeft toch toekomst in Nederland

Een van de zonne-energieauto's waar Wubbo Ockels aan heeft bijgedragen, de Nuna 3.Beeld TU Delft

Tot voor kort leek zonne-energie in Nederland geen toekomst te hebben. Panelen te duur, subsidie te lastig, verrekenen met je eigen verbruik een crime. Het kan verkeren. Dit jaar wordt het drukste ooit voor installateurs en in Haarlem durven ze een dag lang te dromen én te congresseren over The Solar Future NL.

Overal in het land schieten de energie-initiatieven als paddestoelen uit de grond. Ik heb het op dit weblog onder andere al gehad over Groningen, Wageningen, Nijmegen en natuurlijk mijn eigen Bergen. Maar de lijst is veel langer dan dat, beginnend met Alkmaar en Amsterdam, eindigend met Zutphen en nog zo'n 100 of 200 namen daar tussenin.

"Ondanks alle belemmeringen en regels van de overheid zie je overal initiatieven van de grond komen. Dat is een trend die niet meer te stuiten is," zegt Bart Jan Krouwel. Hij is voorzitter van e-Decentraal en volgende week donderdag spreker tijdens The Solar Future NL. Voor liefhebbers van zonne-energie als ik lijkt dat een niet te missen congres te worden.
Naast Krouwel zal onder meer ook Wubbo Ockels spreken, momenteel professor aan de TU Delft, maar waarschijnlijk bekender als onze vroegere trots in de ruimte en huidig stimulator van 'energieprojecten' als elektrische raceauto's, superbussen en stroomopwekkende vliegers.
Een lezing waar ik ook naar uitkijk is die van Wim Sinke van het ECN, die over nieuwe zonne-energietechnologiën gaat vertellen. En 'Polderjongen' Peter Segaar, die u hier geregeld als reageerder aantreft, zal een overzicht geven van wat gemeenten al aan initiatieven ontplooien. Leeuwarden, Wageningen en Groningen geven daarna aan hoe je van je gemeente een Solar City maakt. En dan is het nog steeds geen tijd voor de lunch, zo vol zit het programma. Tot het eind van de middag gaat het zo door.

Ik zal er zeker bij zijn, en u, als u er zelf niet bij kunt zijn, via Twitter zo veel mogelijk krenten uit de zonnepap serveren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden