De zomer was penibel, maar (bijna) alle schaatsers hebben sponsoren

Het nieuwe team TalentNed, met Esmee Visser links naast het beeld en Ireen Wüst als derde van links, werd maandag gepresenteerd in Heerenveen. Beeld ANP
Het nieuwe team TalentNed, met Esmee Visser links naast het beeld en Ireen Wüst als derde van links, werd maandag gepresenteerd in Heerenveen.Beeld ANP

Als er ooit een crisis in het schaatsen zou komen, dan zou het dit jaar zijn, na de Olympische Spelen, voorspelde Sven Kramer aan het eind van vorig schaatsjaar in maart.

Kick Hommes

Geldschieters hielden ermee op, zelfs olympisch kampioenen hadden geen baan. Kramer schetste een zwart scenario: over een paar weken zit het 97 procent van de schaatsers in de WW, stelde hij toen.

Inmiddels is het zeven maanden na die uitspraak. En volgens Kramer heeft hij zeker gelijk gehad, zei hij dinsdag bij de presentatie van zijn ploeg in het Van der Valk-hotel in Wolvega. “Ik denk dat wel meer dan 97 procent geen werk had in de zomer.”

Had, verleden tijd. Want nu het schaatsseizoen vrijdag begint met kwalificatiewedstrijden voor de komende wereldbekers, zijn op Koen Verweij na alle schaatsers onder dak. Ze rijden dit jaar in ieder geval in het oranje (EasyJet, met onder meer Jorrit Bergsma), groen (Reggeborgh, met Kai Verbij en Dai Dai Ntab), zwart (TalentNed met Ireen Wüst en Esmee Visser), rood (IKO, met de geblesseerde Jorien ter Mors) en geel (Lotto-Jumbo met Kramer en Kjeld Nuis). In principe zijn alle contracten tot aan de Spelen van Peking in 2022.

Eindelijk rust dus. Bijzonder na een zomer die naast warm ook hectisch en penibel was. Zo vertelde Bergsma dat hijzelf nog wel een potje over had, maar dat zijn teamgenoten het toch wel moeilijk hadden gehad. Bob de Vries had normaal een persoon in dienst op zijn boerderij, maar deze zomer kon hij het allemaal wel alleen af. Hij had de tijd, en kon wel wat geld sparen.

Crisis

Speciaal voor schaatsers die in onzekerheid verkeerden over een contract, startte de KNSB een programma waarin voor basale trainingsvoorzieningen werd gezorgd. Een flink aantal topsporters (de sprintploeg van coach Gerard van Velde) maakte daar tot drie weken voor de start van het seizoen nog gebruik van.

Maar toch was het ‘geen crisis’ in het schaatsen, zei Ireen Wüst eerder deze week. Zij moest ook op zoek naar een sponsor. Ze vond lange tijd niets, dus ging ze aan haar keukentafel zelf haar schema’s schrijven. In Lotte van Beek vond ze een trainingsgenoot. Toen ze op zomertrainingskamp in Inzell was, lagen er opeens twee opties op tafel.

De keuze viel op een oude bekende: Gerard Kemkers, succescoach van Sven Kramer en Ireen Wüst bij TVM tot 2014, presenteerde TalentNed, een stichting dat met geld van investeringsmaatschappij Infestos talent wil opleiden, maar ook een profploeg ondersteunt. Kemkers gaf maandag toe dat het sponsoren van de groep rond Wüst ‘beetje marketing voor het project’ was, maar ook voortkwam uit het idee om haar te helpen. “Ik kon het niet aanzien dat Ireen in een zwembad liep te spartelen, als grootste olympiër aller tijden van Nederland zonder ploeg.”

Achterstand

De schaatsteams worden zo ‘gered’ door mensen die zich al langere tijd met de sport bemoeien. Kemkers dus, die Bernhard ten Doeschot achter zich heeft, miljonair en oprichter van Infestos die zich nooit in de openbaarheid begeeft. Kemkers: “Hij was bij alle Olympische Spelen, maar niemand wist dat hij er was.”

Bij Iko zitten de broers Ten Hove – in het schaatsen bekend als investeerders en trainers, Reggeborgh heeft inmiddels Eelco Blok binnen. De voormalig KPN-topman kreeg begin dit jaar nog een lintje van de KNSB voor bewezen diensten (KPN sponsort het schaatsen op veel vlakken). Lotto-Jumbo committeerde zich al eerder aan een wieler- en schaatsploeg. EasyJet is eigenlijk de enige sponsor zonder directe link met de schaatssport.

Een raamwerk lijkt dus uiteindelijk toch te zijn ontstaan. De vraag aan Jac Orie (Lotto-Jumbo) of al die ploegen die in onzekerheid zaten ook een sportieve achterstand hebben. “Die drie maanden? Nee joh, ik heb weleens een half jaar zonder sponsor gezeten. Toen presteerden we ook. Maar veel langer moest het allemaal ook niet duren.”

Thyrax

Het ging bij de ploegenpresentaties deze week ook over het schildklierhormoon Thyrax. Verschillende topsporters gebruiken het hormoon zonder dat daar een medische noodzaak voor is om er voordeel uit te halen, zo waarschuwde de KNSB deze zomer na berichtgeving van het Haarlems Dagblad en Nieuwsuur.

Thyrax is niet terug te vinden op de dopinglijst, maar wordt wel sterk afgeraden door artsen. Ireen Wüst sprak zich fel uit tegen misbruik van het medicijn. In De Telegraaf zette ze uiteen dat ze sinds 2014 het middel voorgeschreven heeft gekregen. Deze week, bij de ploegpresentatie, kapte ze het onderwerp heel snel af. “Ik heb het één keer gezegd, daar wil ik nu niet meer over praten.”

Sven Kramer (‘ik kende de geruchten’) liet dinsdag weten dat hij het een uitermate lastig onderwerp vindt. Juridisch gezien is het namelijk niet strafbaar. “Het is juridisch net als het innemen van een paracetamol. Daarom wil ik ook mensen niet in een hoek duwen.”

Coach Jac Orie (Lotto-Jumbo): “Wij hebben tot in onze contracten aan toe afspraken gemaakt over medicatie. Alles loopt in ieder geval via de ploegdokter. Iets krijgen wat je niet nodig hebt, is niet mogelijk. Of je moet echt ziek zijn.”

Lees ook:

Kijk uit wat je slikt, zegt de KNSB

In een brief waarschuwde de KNSB alle schaatsers voor het gebruiken van pillen zonder medische noodzaak.

WK allround was vooral een marketingsucces: ‘Schaatsen is entertainment’

Het laatste toernooi van het vorige schaatsjaar was de WK allround in het olympisch stadion in Amsterdam. Een poging het schaatsen aantrekkelijker te maken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden