De zomer raakt de weg kwijt

JORALF QUIST

Gisteren en eergisteren tapte de zomer uit een heel ander vaatje dan we de afgelopen tijd gewend waren. Het was zonnig en de temperatuur liep op tot ruim boven de 20 graden. Het werd op veel plaatsen zomers warm, boven de 25 graden. Deze opleving is echter van korte duur, want vandaag volgt vanuit het zuiden een storing. De dagen daarna komt Nederland onder invloed van een hoogtelaag, een gebied met lage druk op 5-6 km hoogte, en dat brengt wisselvalligheid met zich mee. In het weekend trekt het laag verder richting het oosten en ontwikkelt zich een rug van hoge druk ten westen van ons land. De stroming kantelt dan van zuidwest naar noordwest met opnieuw vrij lage temperaturen tot gevolg.

Vandaag is er aanvankelijk wat zon, maar al vrij snel ontstaan er flinke stapelwolken en neemt de kans op een enkele regen- of onweersbui toe. Later in de middag en in de avond volgen vooral in de oostelijke helft van het land wat stevigere exemplaren met hagel en windstoten. Plaatselijk is er, door de lage treksnelheid, kans op wateroverlast. Voor de buien uit weet de temperatuur nog op te lopen tot zomerse waarden: 23 graden op de Wadden tot 27, lokaal 28 graden in het binnenland. Daarbij staat een zwakke tot matige zuidoostenwind, vanavond draaiend richting het noordwesten.

Morgen komen er in de ochtend nog buien voor in het oosten en noordoosten. Elders blijft het de hele dag droog en zijn er perioden met zon. De maxima liggen tussen 22 graden aan zee tot 26 graden landinwaarts.

Vrijdag volgt bewolking en is er de gehele dag kans op een bui. Het wordt gemiddeld 22 graden.

Ook het weekend verloopt niet droog en in de nieuwe werkweek daalt het kwik zelfs tot onder de 20-gradengrens. De zomer raakt opnieuw de weg kwijt.

Weerextremen op 3 augustus:
Hoogste maximum: 33,5° in 1990

Laagste minimum: 4,9° in 1929

Meeste neerslag: 34,2 mm in 1950

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden