De zomer kan eenzaam zijn

Veronica Akkermans (rechts) heeft Annemiek Eggermont uitgenodigd om mee te doen met een les tai-chi.Beeld Ton Toemen

Voor eenzame mensen kan de zomer net zo zijn als Kerst: iedereen is met vakantie of doet iets anders leuks. En zij zitten maar alleen.

De vergelijking tussen de zomer en de Kerst komt van Arie Ouwerkerk, directeur van Coalitie Erbij, een verband van organisaties dat eenzaamheid bestrijdt. Coalitie Erbij voert deze zomer campagne tegen de 'zomereenzaamheid', met de kaartenactie 'Wie nodig jij uit deze zomer?'. Mensen kunnen een kaartje sturen aan iemand van wie ze vermoeden dat die wel een verzetje kan gebruiken, om ze uit te nodigen iets samen te gaan doen.

Voorgeschreven criteria wie wel en wie niet mee mogen doen, zijn er niet. Maar het idee is, zegt Ouwerkerk, dat de uitnodiging gaat naar mensen 'in de rafelrand van je netwerk'. Zelf stuurt hij bijvoorbeeld een uitnodiging aan zijn oude hulp, die hij uit het oog is verloren.

De leden van Coalitie Erbij hebben zo'n 450.000 kaarten verspreid, daarvan gingen er alleen al via het blad van de katholieke Ouderenbond 190.000 de deur uit, en het Leger des Heils stuurde er ook 200.000 mee. Daarnaast zijn er 22.000 besteld door kerken, welzijnsorganisaties, zorginstellingen en mensen die bijvoorbeeld van de actie hadden gehoord via de (sociale) media.

De organisatie kan niet zeggen hoeveel mensen een uitnodiging aan een ander hebben verstuurd; daar heeft ze weinig zicht op.

Ouwerkerk kan zich indenken dat mensen zich beschroomd voelen om een ander tot eenzame te bestempelen. "Dat ongemakkelijke element kan erin zitten, maar het taboe moet van eenzaamheid af. Acties als deze kunnen helpen die gêne juist te overwinnen."

De eenzaamheid is er gewoon ingeslopen

In haar oude, nette buurt, toen haar man nog leefde, had Veronica Akkermans (62) uit Oosterhout goed contact met haar buren. Maar haar man overleed, ze moest het huis uit en kwam terecht in een flat. "In zo'n betonnen gebouw word je levend begraven", zegt ze. Ze woont tussen mensen, vaak jonge stellen, die allemaal werken. Ze zijn overdag weg en als ze moe thuiskomen zitten ze niet te wachten op een praatje met de buurvrouw, laat staan dat ze bij haar op de koffie willen.

Annemiek Eggermont (52) was zo'n vrouw. Gescheiden, druk met haar werk als management-assistent in de geestelijke gezondheidszorg, en thuis had ze de gezelligheid van haar opgroeiende zoon, die ook nog eens vaak vrienden over de vloer had. Aan contact met de buren had ze weinig behoefte.

Maar nu is dat anders. De zoon is het huis uit, ze heeft haar baan verloren en nog geen nieuwe gevonden. Overdag heeft ze alle tijd, ook om bij het uitlaten van de hond een praatje te maken met haar nieuwe buurvrouw Veronica, die duidelijk ook verlegen zat om contact, en haar uitnodigde eens mee te gaan naar tai-chi. Bij 'RTL-Boulevard' had Annemiek net actrice Babette van Veen horen praten over de zomeractie tegen eenzaamheid waar zij ambassadeur van is. Eén en één was dus gauw twee: "Veronica vroeg mij voor tai-chi, en ik zei ja omdat ik ik dacht dat zij eenzaam is."

Bij Veronica is, zoals ze het zelf zegt, de eenzaamheid er langzaam ingeslopen. De laatste drie jaar van zijn leven was haar man ernstig ziek. Ze was 24 uur per dag in de weer met sondevoeding, pillen, verzorgen; de sociale contacten werden op een laag pitje gezet. Toen hij na dertig jaar huwelijk overleed en kort daarop ook nog zijn zus stierf, met wie Veronica veel optrok, had ze alleen nog haar buurt. Maar ook die sociale omgeving viel weg, toen ze wegens financiële problemen haar huis moest verlaten en in de flat terechtkwam. "Ik viel in een groot, zwart gat", zegt ze.

Maar Veronica Akkermans krabbelde op, via een cursus budgetteren leerde ze docent tai-chi Coby Bakker kennen, ze werd vrijwilliger bij een oecumenische geloofsgemeenschap, die lezingen organiseert en weekenden houdt voor eenzame mensen. En deze tai-chi-les met Annemiek is weer de aanzet om de band met haar buurvrouw te verstevigen. Binnenkort gaan ze vast bij elkaar op de koffie. "Als je je deur dicht houdt, komt er niemand op je af", zegt Veronica. "Je moet er wel wat voor doen om mensen te leren kennen."

Ook een klein gebaar kan al helpen

Hanna Wensing uit Ede vindt het nog niet zo makkelijk om te bepalen of een ander eenzaam is. Maar dat haar kaartje naar haar zieke vriendin zou gaan, daar hoefde de 50-jarige helpende in een verzorgingshuis niet lang over na te denken. Haar vriendin kreeg vijf jaar geleden een hersenbloeding en communiceert sindsdien moeizaam. "Ze heeft drie dochters, kleinkinderen, achterkleinkinderen; maar als je je niet goed verbaal kan uiten, lijkt me dat wel eenzaam", zegt Hanna.

Verjaardagsvisites zijn voor haar vriendin moeilijk. Via de zomeractie tegen eenzaamheid nodigde Hanna haar daarom uit om pannenkoeken te gaan eten, met zijn tweeën. "Daar heeft ze meer aan. Ook al is het moeilijk, ik wil het contact graag onderhouden. Ze is me dierbaar."

Hanna weet uit eigen ervaring hoe eenzaam de zomer kan zijn. Ruim vijf jaar geleden raakte ze in de zomer haar baan kwijt, toen iedereen met vakantie was. Maar ze heeft een speciale reden waarom ze over die eenzame periode wil vertellen: ze is in het verleden seksueel misbruikt, "en ik wil benadrukken dat mensen die dat hebben ervaren, heel eenzaam kunnen zijn." Seksueel misbruik is nog steeds een taboe, zegt ze, en dat probeert ze als vrijwilliger van Stichting Revief met lotgenoten te doorbreken. "Ja, in die moeilijke tijd had ik wel zo'n kaartje willen hebben, met een uitnodiging voor wat leuks", zegt ze. "Dat had er wel aan kunnen bijdragen dat ik minder eenzaam was geweest. Het hoeft niet altijd groot te zijn wat je geeft, een klein gebaar kan ook al helpen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden