De zomer begint koel

Vanochtend om exact 07.04 uur begint officieel de zomer. Op dat moment staat de zon loodrecht boven de Kreeftskeerkring. Hoger dan vandaag en gisteren komt in Nederland de zon niet aan de hemel. We krijgen er echter weinig van mee want gisteren overheerste in een groot deel van het land de bewolking en ook vandaag hebben wolkenvelden de overhand. In theorie kan de zon vandaag 16 uur en 43 minuten schijnen, maar het zal 3 tot 5 uur worden.

Van zomerwarmte is op deze eerste zomerdag ook geen sprake. De tropische lucht is afgelopen nacht uit het land verdreven. De wind draaide naar west tot zuidwest en voert sindsdien vrij koele lucht aan. Vanmiddag wordt het 17 tot 21 graden. Normaal voor deze tijd is 19 tot 22 graden, dus eigenlijk zijn de temperaturen redelijk gemiddeld.

De wind waait in het binnenland matig, 3 tot 4 Bft, en aan zee vrij krachtig, 5 Bft. Later vandaag is in het noordwestelijk kustgebied windkracht 6 mogelijk. Brede wolkenvelden trekken over het land en zowel vanochtend als vanmiddag vallen er buien. Heel af en toe breekt de zon door. Pas in de namiddag en avond wordt het vanuit het westen overwegend droog en gaat de zon meer schijnen. Later vanavond trekken er nog enkele buien over het noordwesten en noorden van het land.

Ook morgen blijft de wind stevig doorstaan met aan zee opnieuw 5 tot 6 Bft. In plaats van west tot zuidwest krimpt de wind naar zuidwest tot zuid. Deze kleine verandering heeft een gunstige uitwerking op de wolken en buien. De wolken lossen wat vaker op zodat de zon meer schijnt. Ook het aantal buien neemt af. In de middag en avond is de kans op nattigheid het grootst want dan trekt er een storing van west naar oost. Ook zondag vallen er enkele buien. Het is dit weekend 16 tot 19 graden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden