UPDATE

De zoektocht naar de schutter in Straatsburg is nog in volle gang

De Franse politie zoekt nog altijd naar de schutter die op dinsdagavond het vuur openende bij de kerstmarkt in Straatsburg.  Beeld AFP
De Franse politie zoekt nog altijd naar de schutter die op dinsdagavond het vuur openende bij de kerstmarkt in Straatsburg.Beeld AFP

De schutter die dinsdagavond het vuur openende bij de populaire kerstmarkt in Straatsburg is nog niet opgepakt. Bij de aanslag vielen drie doden en twaalf gewonden. De politie gaat bij het onderzoek uit van een terroristisch motief.

Redactie Trouw en ANP

De dader was dinsdagavond geïdentificeerd, maar nog niet opgepakt. Volgens een Franse openbaar aanklager is de verdachte na de schietpartij in een taxi ontsnapt. De chauffeur heeft verklaard dat de verdachte gewond was. Waar hij vervolgens heen is gereden, is niet bekend.

Het zou volgens de autoriteiten gaan om een 29-jarige man met een crimineel verleden en met een zogenoemde ‘S’-status. Dat betekent dat hij in Frankrijk genoteerd staat als iemand die een gevaar voor de nationale veiligheid vormt. Volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Christophe Castaner, heeft de dader zowel in Frankrijk als in Duitsland vastgezeten. Hij kwam al in zijn jonge jaren in aanraking met de politie voor criminele feiten die niet gelinkt zijn aan terrorisme. Vanwege zijn latere radicalisering werd hij al enkele jaren door de politie gevolgd.

Het is niet duidelijk of de dader van de schietpartij nog in Frankrijk is. Dat meldde de Franse onderminister voor Binnenlandse Zaken woensdag. De klopjacht op de man is nog in volle gang. De politie onderzocht woensdagochtend bij de kathedraal in Straatsburg en ondervroeg vijf mensen. Het gaat om personen die te maken hadden met eerdere zaken van de verdachte.

Reacties

In Europa is geschokt gereageerd op de schietpartij in Straatsburg die dinsdagavond zeker drie levens eiste. Steunbetuigingen stromen binnen bij de slachtoffers en de Franse autoriteiten.

De Belgische premier Charles Michel heeft zijn medeleven betuigd met de slachtoffers van de schietpartij. “Al mijn steun aan onze Franse vrienden, die nogmaals werden getroffen door gruwel en lafheid”, twitterde de premier in de nacht van dinsdag op woensdag. “Mijn gedachten gaan naar de slachtoffers en hun naasten.”

Eerder had ook al minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zijn medeleven getwitterd. Zijn Duitse collega Heiko Maas sprak net als Michel van een ‘laffe daad’ en toonde zich diep geschokt. De Duitse regering doet alles om de Franse vrienden bij te staan, verzekerde hij.

Aan meerdere grensovergangen tussen Duitsland en Frankrijk worden controles uitgevoerd om te voorkomen dat de voortvluchtige dader de grens oversteekt. De wachttijden lopen daardoor op tot negentig minuten. Hoe lang de controles, in het openbaar vervoer en op de weg, zullen aanhouden, is nog onduidelijk.

Politie op de been op de plek van de schietpartij in het centrum van Straatsburg. Beeld AP
Politie op de been op de plek van de schietpartij in het centrum van Straatsburg.Beeld AP

Place Kleber

De schietpartij vond plaats in de buurt van de kerstmarkt op het centrale Place Kleber en duurde volgens ooggetuigen zo’n tien minuten. Eerst hoorden zij afzonderlijke schoten, daarna salvo’s. Na afloop sloten agenten het gebied af, trams stopten met rijden, restaurantbezoekers mochten het pand niet verlaten, en inwoners van de stad werden door de autoriteiten geadviseerd om binnen te blijven.

Een getuige heeft verklaard dat hij de schutter ‘Allahu akbar’ heeft horen roepen. De burgemeester van Straatsburg verklaarde dat de schietpartij onomstotelijk een terreurdaad was.

Onder de doden door de schietpartij is een Thaise toerist. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken van het Zuidoost-Aziatische land gaat het om een 45-jarige man die met zijn vrouw op vakantie in Frankrijk was. Het koppel was enkele uren voor de schietpartij in de stad gearriveerd. De vrouw bleef ongedeerd. De man overleed door een kogel in het hoofd.

Motief

Het precieze motief voor de aanslag was gisteren nog onduidelijk, maar in het verleden zijn kerstmarkten doelwit geweest van jihadistische aanvallen. Een aanslag met een vrachtwagen in Berlijn in 2016 kostte aan twaalf mensen het leven.

Frankrijk zelf ging in 2015 en 2016 gebukt onder een reeks jihadistische terreuraanslagen, waarbij meer dan tweehonderd mensen omkwamen. De kerstmarkt in Straatsburg, die al sinds 1570 bestaat en drommen mensen trekt, wordt sindsdien zwaar bewaakt. Toegang tot de markt wordt gecontroleerd, tassen opengemaakt, en auto’s worden geweerd.

Na de schietpartij is het Europees Parlement om veiligheidsredenen afgesloten geweest. Niemand mocht het gebouw op circa 3 kilometer van het stadscentrum verlaten of binnenkomen. In het parlement vindt deze week de maandelijkse plenaire zitting plaats waardoor er honderden Europarlementariërs, hun medewerkers, personeel van het parlement en journalisten in Straatsburg zijn.

Lockdown

De aanwezigen in het parlement werden op de hoogte gesteld van de ‘lockdown’ via een bericht naar hun mobiele telefoon, zei een woordvoerster dinsdag. Parlementsvoorzitter Antonio Tajani zei dat de politici ‘zich niet laten intimideren’ en de debatten gewoon doorgaan. Europees Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker, die dinsdagmorgen nog in Straatsburg een debat voerde in het parlement, zei vanuit Brussel dat zijn gedachten bij de slachtoffers zijn.

Zover bekend zijn de Nederlandse Europarlementariërs in veiligheid. Een aantal van hen was al uit het parlement naar het hotel of een restaurant vertrokken toen de eerste berichten over de schietpartij binnendruppelden. Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) was in de stad en zag politie met getrokken pistolen door de straten hollen. Hij werd door soldaten gesommeerd van de straat te gaan, meldt hij op Twitter.

Paul Tang (PvdA) had om acht uur een eetafspraak in de binnenstad. “Toen ik daar aankwam zag ik mensen over de brug rennen, er was paniek”, vertelt hij telefonisch. “Maar ik mocht de stad al niet meer in. Mijn hotel ligt in het centrum, dus we wachten maar af.”

Parlementsleden hebben het gebouw rond 04.00 's ochtends op eigen risico mogen verlaten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden