'De ziekte van mijn vrouw wordt weggeveegd, dat is ook een belasting'

INTERVIEW | SYTSKE VAN AALSUM

Peter Laseur (65) uit Amersfoort is een van de mantelzorgers die aan het onderzoek van het Nivel en Alzheimer Nederland meededen. Hij zorgt zowel voor zijn moeder (91), die Alzheimer heeft en is opgenomen in het verpleeghuis, als voor zijn echtgenote Bep (64) die in een beginnend stadium van dementie verkeert en nog thuis woont.

Is op tijd de diagnose gesteld, en welke rol speelde de huisarts daarbij?
"In het geval van mijn moeder zorgde mijn zuster voor haar. Maar toen zij overleed heb ik de zorg op mij genomen. Het heeft heel lang geduurd voordat de diagnose Alzheimer werd gesteld. Dat kwam doordat de huisarts niet goed communiceerde met andere zorgverleners. Mijn vrouw werd in 2005 doodziek door een parasiet in haar lichaam. Zij werd daarna depressief en zijdelings werd toen ontdekt dat er ook iets met Alzheimer aan de hand was. Ook bij haar werkte de huisarts niet erg mee, die vond dat mijn vrouw zich aanstelde."

Krijgt u professionele ondersteuning, bijvoorbeeld door een zorgbegeleider?
"Mijn moeder heeft wel tijdelijke professionele zorg gehad, toen ze nog thuis woonde. Mijn vrouw krijgt die niet. De artsen weten nog niet exact wat zij mankeert. Ze loopt nog voor onderzoeken bij het VUmc. En zolang de definitieve diagnose niet is gesteld, krijgt ze ook geen zorgbegeleider. Dat vindt ze wel jammer, want ze zou graag af en toe met een professioneel iemand over haar ziekte willen praten."

Is er bij u thuis wel eens een crisissituatie geweest?
"Bij mijn echtgenote wel, maar daar komen we uit door er samen over te praten. Mijn moeder brak haar heup, en werd tijdelijk opgenomen in het verpleeghuis. Ze wilde graag weer naar huis, maar ze kon echt niet meer voor zichzelf zorgen. Dus dat was crisis. De huisarts wilde niet meewerken aan een oplossing. Die zei: 'Zoek het maar uit, jullie hebben haar zelf naar huis gehaald'. Gelukkig kon ze heel snel in het verpleeghuis geplaatst worden."

Veel mantelzorgers die een partner hebben met dementie zijn overbelast. Geldt dat ook voor u?
"Het zijn periodes dat je overbelast raakt. Het gevecht met de instanties vergt bijvoorbeeld veel energie. Maar je raakt ook geestelijk belast als je als familie niet op één lijn staat wanneer je moeder in het verpleeghuis belandt. En het valt op dat mensen uit je omgeving bagatelliseren wat er met mijn echtgenote aan de hand is. Dan zeggen ze: 'Ach, ik vergeet ook weleens wat'. Dat is ook een belasting. Haar ziekte wordt gewoon weggeveegd."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden