TAAL

De ziekte van Lyme is een medisch geoniem (en Lyme is dus niet de ontdekker)

Beeld anp

Ebolakoorts of kortweg ebola, een door het ebolavirus veroorzaakte, besmettelijke tropische ziekte die met inwendige bloedingen gepaard gaat, is de laatste tijd weer geregeld in het nieuws. 

Zowel het virus dat de ziekte veroorzaakt, als de ziekte zelf is genoemd naar de Ebola, een rivier in het stroomgebied van de Congorivier in Noord-Congo. Daar vond namelijk in 1976 voor het eerst een uitbraak van ebolakoorts plaats, die door de media werd opgemerkt.

Omdat ebola genoemd is naar een aardrijkskundige eigennaam (stad, streek, rivier, gebergte e.d.) heet deze ziektenaam een geoniem. Er zijn aardig wat geoniemen in onze taal, variërend van angoratruitje (Angora is een oude naam van de Turkse hoofdstad Ankara) en lommerd (genoemd naar Lombardije, waar vroeger veel kredietverschaffers vandaan kwamen) tot krent (genoemd naar de havenstad Korin­the).

Onder die geoniemen zijn relatief veel ziektenamen, zoals westnijlkoorts en tularemie. Die laatste aandoening, in de volksmond ook bekend als hazenpest, konijnenkoorts en (bij mensen) jagersziekte, is genoemd naar Tulare County in Californië, waar in 1911 een grote uitbraak van deze infectieziekte optrad.

Old Lyme

Ook de in onze contreien alom bekende ziekte van Lyme, kortweg lyme geheten, is vernoemd naar een Amerikaanse aardrijkskundige naam. Deze door teken overgebrachte bacterieziekte is vernoemd naar het plaatsje Old Lyme in Connecticut in de Verenigde Staten. Daar vond in 1975 de eerste grote uitbraak van deze toen nog onbekende ziekte plaats.

In de rubriek Taal worden grammaticale geschillen, etymologische enigma’s en andere taaltwijfels voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon. Lees hun bijdragen op trouw.nl/taal. Ook een vraag? Mail naar p.a.coppen@let.ru.nl of tdb@taalbank.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden