De zevende groene ranglijst

ESTHER BIJLO EN JOOP BOUMA

Voor de zevende keer op rij heeft een onafhankelijke jury honderden duurzame Nederlanders langs de groene meetlat gelegd. En zo ontstond Trouws Duurzame 100 van 2015.

Uit een lijst met 519 namen, mede aangeleverd door lezers van deze krant, verkozen twaalf juryleden ondernemer en idealist Maurits Groen tot de nummer 1 van deze Duurzame 100. Groen staat al vanaf het prille begin van de Duurzame 100 in de ranglijst, telkens hoog in de top-10. Vorig jaar op 2, dit jaar voert hij de lijst aan.

De jury heeft gekozen op basis van drie criteria: daadkracht/impact, innovatie en brede visie. Er staan 27 nieuwe namen in deze Duurzame 100. Wat opvalt: de klimaatrechtszaak van Urgenda tegen de Nederlandse staat heeft grote indruk gemaakt op de jury. Klimaatadvocaat Roger Cox steeg van plaats 100 vorig jaar, in één keer naar de tweede plaats. De hoogste nieuwkomer, op plek 5, is Eva Gladek, een industrieel ecoloog met een passie voor duurzaamheid.

Met veel plezier heeft de jury de zevende Duurzame 100 samengesteld. De redactie Duurzaamheid & Natuur heeft het project vervolgens met evenveel plezier journalistiek vormgegeven. Voor het eerst geeft de redactie dit jaar twee eigen prijzen aan veelbelovende duurzame doeners: één voor een lokaal groen initiatief en één voor een jong groen project.

Reacties zijn welkom: deduurzame100@trouw.nl

Colofon Uitgave van Trouw Postbus 859 1000 aw Amsterdam

Redactie Joop Bouma, Hans Marijnissen, Esther Bijlo, Emiel Hakkenes, Cokky van Limpt, Anne Grietje Franssen

Methode Gerhard van de Bunt, faculteit Sociale Wetenschappen Vrije Universiteit Eindredactie Rick Pullens, Esther Scholten Vormgeving Iris Mechielsen Beeldredactie Liselore Kamping Foto omslag Jörgen Caris

undefined

colofon

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden