De zeven magere jaren zijn voorbij

DNB-directeur Job Swank: 'Het is mooi weer en dat is de tijd om het dak te repareren'.Beeld anp

Het duurde zeven jaar, maar eind dit jaar is het zover: de Nederlandse economie bereikt dan eindelijk weer de omvang die in ze in 2008 had, het jaar waarin de financiële crisis uitbrak. "Dat laat zien hoe ingrijpend de krediet- en schuldencrisis is geweest", zei directeur Job Swank van De Nederlandsche Bank (DNB) gisteren tijdens de presentatie van de jongste vooruitzichten voor de economie. Die zijn veel positiever dan tot nog toe werd gedacht, waardoor volgens Swank 'Nederland de crisis nu achter zich heeft gelaten'.

Dat DNB met hogere groeicijfers zou komen, lag voor de hand. Eerder liet de Oeso zich al positief uit over de economische ontwikkeling in Nederland, en ook de grootbanken ABN Amro en ING schroefden de verwachtingen over groei op. Toch was de boodschap van DNB nog beter dan verwacht. Vrijwel alle seinen staan op groen in de economie: consumenten durven weer te besteden, de investeringen nemen toe, de uitvoer blijft het goed doen en de woningmarkt lijkt definitief uit het dal geklommen.

Het leidt er volgens de centrale bank toe dat de economie dit jaar met 2 procent groeit - flink hoger dan de 1,2 procent die in december nog was voorspeld. In 2016 komt de groei vervolgens uit op 1,8 procent, om in 2017 verder te klimmen naar 2,2 procent.

Binnenlands sentiment
Dat de groei zoveel hoger uitkomt, is voornamelijk te danken aan het binnenlandse sentiment. De consument heeft weer meer vertrouwen, ziet zijn inkomen stijgen en durft weer een huis te kopen. De investeringen in woningen stijgen in 2015 met ruim 17 procent. En na jaren van prijsdalingen verwacht DNB dat de huizenprijzen de komende jaren weer gaan stijgen - oplopend tot zo'n 4 procent per jaar in 2017.

De verbeterde vooruitzichten zorgen bovendien voor een flinke verbetering van de overheidsfinanciën. Het tekort op de begroting neemt dit jaar af tot 1,6 procent van het bbp, en daalt tot 0,6 procent van het bbp in 2017.

Dat schept volgens DNB-directeur Swank ruimte om de komende jaren de lasten te verlichten. "De overheid is minder geld kwijt aan uitkeringen, betaalt een lage rente op zijn schuld en krijgt meer binnen via de btw. Dat geeft volgens ons ongeveer 5 miljard euro aan ruimte."

Hervormingen
Die ruimte zou goed zijn besteed als de regering de gelegenheid aangrijpt om een aantal structurele hervormingen door te voeren in het belastingstelsel, zo luidt het pleidooi van Swank. Zo kan volgens DNB het stelsel van toeslagen in Nederland veel simpeler, en kan het huidige hoge en lage btw-tarief samengevoegd worden tot één tarief.

Daarnaast riep Swank op opnieuw te kijken naar de relatief hoge hypotheken die Nederlanders op hun huis hebben. DNB-president Klaas Knot stelde onlangs voor de maximale hypotheek op termijn te verlagen naar 90 procent van de woningwaarde.

Buffers
Swank: "We hebben van de financiele crisis geleerd dat het nodig is om buffers te hebben. Dat eisen we van banken en verzekeraars, maar niet van consumenten: die kunnen net zoveel lenen als hun huis waard is." De DNB-directeur wijst erop dat het huidige belastingstelsel zowel sparen (voor het pensioen) als lenen (voor het huis) stimuleert. "Je kunt voor jongeren denken aan een lagere pensioenpremie, en tegelijkertijd verlangen dat zij een buffer aanleggen voor de eigen woning."

De tegenwerping dat er de laatste jaren al voldoende is ingegrepen in de woningmarkt en dat er nu behoefte is aan rust, wijst Swank af. "We zitten in een opgaande markt, de economische vooruitzichten zijn goed. Kortom: het is mooi weer en dat is de tijd om het dak te repareren."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden