De zeldzame zomer van Pissarro zindert de bezoeker tegemoet

De zomer zindert je tegemoet op het schilderij 'Het Hooien, Éragny' (1887) van Camille Pissarro (1831-1903). Dit werk laat op overtuigende manier zien hoe Pissarro de techniek van het pointillisme heeft toegepast om de kleuren en helderheid te vergroten. Het Van Gogh Museum heeft dit schilderij aangekocht vanwege de invloed die Pissarro heeft gehad op Vincent van Gogh, met name wat betreft zijn kleurgebruik en experimenten met de pointillistische schildertechniek. De aanwinst, mogelijk gemaakt met steun van de BankGiroLoterij, de Vereniging Rembrandt en haar Claude Monet Fonds en het VSBFonds, is volgens directeur Axel Rüger uniek, omdat stippeltjesschilderijen van Pissarro zeer zeldzaam zijn. Hij produceerde slechts vijftien doeken die vergelijkbaar zijn met Het Hooien, Éragny. Een dergelijk werk bevond zich ook nog niet in een Nederlands museum.

Pissarro woonde van 1884 tot zijn dood in Éragny. Met een datering van augustus 1887 valt dit werk precies in de tijd dat Van Gogh in Parijs volop experimenteerde met heldere kleuren en nieuwe schildertechnieken, daartoe geïnspireerd door 'père Pissarro'. Van Gogh hechtte veel waarde aan het oordeel van zijn mentor. In één van zijn brieven aan broer Theo schreef Vincent: "Verder sprak Pissarro er indertijd heel goed over en ik ben nog lang niet zover dat ik het kan schilderen zoals hij zei dat het moest."

Behalve dit schilderij heeft het museum ook nog de pointillistische gouache 'Koeienhoedster bij ochtendzon' (1887) kunnen aankopen: een weide met een grazende koe die door een vrouw wordt voortgedreven.

Het museum toont de twee aanwinsten samen met de pointillistische werken 'Zelfportret' en 'Tuin met geliefden: Square Saint-Pierre' die Van Gogh in 1887 schilderde. In één oogopslag wordt zo duidelijk hoe belangrijk Pissarro is geweest voor Van Gogh.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden