De zeldzaamste Pokémon zit in Utrecht

rage | reportage | De digitale jacht is geopend. In no-time is Nederland verslaafd geraakt aan Pokémon Go.

JONATHAN PLOEG en REDACTIE BINNENLAND

Monique Wallet wijst driftig naar een lege plek op de grond, zo'n drie meter verderop. "Kijk, daar zit een Pokémon", zegt ze. "Het is een Dratini." De 23-jarige Amersfoortse richt de camera van haar smartphone op een blauw, slangachtig beest dat uit het niets is verschenen en sleept haar vinger verticaal over het beeldscherm. Een roodwitte bal vliegt richting de Pokémon, raakt hem op zijn kop en absorbeert hem. De bal schommelt een paar keer heen en weer. "Even wachten... Hebbes!"

Wallet struint met haar vrouw Amanda (30), schoonzus Jessica (34) en vriendin Angela Teunissen (29) door de binnenstad van Amersfoort. Ze spelen het spel Pokémon Go, gebaseerd op de gelijknamige Japanse tekenfilmserie. Die draait om fictieve dieren genaamd 'Pokémon', die worden gevangen en getraind door mensen, om elkaar daarmee te bevechten. Met Pokémon Go kunnen mensen dit nu ook zelf doen.

Het spel is een zogenoemde 'toegevoegde realiteitgame'. Dat betekent dat spelers de echte wereld in kunnen gaan om virtuele Pokémon te vangen. Het spel houdt via gps in de gaten waar de speler is. Afhankelijk van de locatie verschijnen er verschillende beesten op het beeldscherm. Is de speler bijvoorbeeld vlakbij het water, dan verschijnen voornamelijk water-Pokémon. Het doel is om alle 150 soorten te vangen.

Monique, Amanda en Jessica zijn gisteren met het spel begonnen. "Het leek ons in eerste instantie niets, maar we hebben besloten het toch te downloaden", bekent Monique terwijl ze met haar zojuist gevangen 'Gloom' pronkt. "Ik ben inmiddels verslaafd. Ik speel het op de bank, in bed en probeer er zo vaak mogelijk op uit te gaan." Vriendin Angela waagt zich vandaag voor het eerst aan het spel. "Ik heb een eigen tattoo-shop en heb alle afspraken verzet, zodat ik mee op pad kon."

Het viertal komt onderweg ook medespelers tegen. Af en toe maken ze een praatje en wisselen ze informatie uit over hun Pokémon en de mogelijke vangstlocaties ervan. "Je komt door het spel met andere mensen in contact", zegt Jessica. "Dat sociale maakt het leuk. Daarnaast kom je ook nog eens van de bank af. Normaal kijk ik ertegenop om naar de supermarkt te lopen. Nu loop ik nog een extra rondje om zoveel mogelijk Pokémon te vangen."

Jessica en Angela hebben een 'powerbank' bij zich, waarmee ze onderweg hun mobiele telefoon kunnen opladen. "Dat is wel nodig, want het spel vreet energie", zegt Jessica. "Ik heb nog 38 procent", bekent Amanda. "Net genoeg om op de terugweg nog de nodige Pokémon te vangen."

De zeldzaamste Pokémon heet 'Pikachu' en is volgens haar alleen in Utrecht te vangen. "We zijn van plan om daar naartoe te rijden, in de hoop hem te vinden."

undefined

op het spoor en in het ziekenhuis

Spoorbeheerder ProRail gaat vandaag vergaderen over de vele mensen die, al zoekend naar Pokémon, het spoor op wandelen. In Hattem heeft de politie maandagavond twee mensen van het spoor gehaald en ook bij Hoofddorp en tussen Delft en Schiedam liep het treinverkeer vertraging op. Er ontstaan meer bizarre situaties: in het AMC Amsterdam liepen mensen tijdens hun zoektocht kamers in waar ze niet mochten komen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden