'De zeilbootlamp geeft me een thuisgevoel'

Welk voorwerp staat op een ereplaats in uw huis, wat neemt u beslist mee als er brand uitbreekt? Misschien is het niet eens het kostbaarste wat u heeft. Vaak bepalen herinneringen en emoties wat ons dierbaarste bezit is.

'Zeilbootlamp' van Delyana Feijtes (33)

In bezit sinds: 2014

Aanschafwaarde: onbekend

"Mijn partner Luka stuitte er per toeval op, dit werk van een onbekende kunstenaar uit Amsterdam, Albert heet hij. Luka vond het meteen prachtig, en wist zeker dat ik dat ook zou vinden. Hij deed het mij cadeau.

Officieel heeft het geen naam, maar ik noem het de zeilbootlamp. Het kunstwerk is niet alleen een mooi, maar ook functioneel. Het geeft heel mooi licht, en werpt bijzondere schaduwen. Bovendien is het gemaakt van gerecycled materiaal. Ik hou ervan wanneer kunst is opgebouwd uit onderdelen die eigenlijk een andere betekenis of bedoeling hadden.

Luka vertelde me dat het hele huis van die onbekende kunstenaar vol stond met prachtige werken. Zó zonde, dacht ik, want wie ziet dat werk? Die onbekende kunstenaar was niet de enige. Veel vrienden van ons zijn kunstenaar, we zagen ze worstelen. Als je niet een 'gevestigde naam' bent, is het heel moeilijk om op een goede locatie je werk te kunnen exposeren.

Ik was eigenlijk helemaal niet zo met kunst bezig. Ik had gewoon een administratieve kantoorbaan - die heb ik nog steeds trouwens. Maar een paar maanden nadat ik de zeilbootlamp had gekregen, ontdekten we dat er een ruimte leeg kwam op een gouden locatie: het Museumplein. "Laten we een galerie beginnen."

Het begon als een spontane opmerking, maar we meenden het vanaf het begin serieus. Home of Art, hebben we onze galerie genoemd. We bieden onbekende kunstenaars een podium op een toplocatie, in de hoop dat ze hun werk kunnen verkopen.

In het begin putten we uit onze vriendengroep, en vroegen we rond wie er bij ons wilde exposeren. Inmiddels een jaar verder, krijgen we mailtjes van kunstenaars van over de hele wereld. Luka en ik selecteren samen met een artistiek adviseur, we kijken wat we zelf goede kunst vinden, en wie het verdient om een podium te krijgen. Albert, zo heet de kunstenaar van de zeilbootlamp, is één van hen.

Die zeilbootlamp heeft iets in gang gezet. Mede door dat kunstwerk ben ik erachter gekomen welke kant ik op wil in mijn professionele leven. We zijn veel meer dan een galerie, we willen een plek zijn voor kunst in de breedste zin van het woord. We organiseren ook intieme concertjes, er zijn yoga-workshops, soms is er een dansvoorstelling, of een kunstinstallatie. We hebben nog zo veel plannen. Ik werk nu vier dagen in de week vanaf kantoor - alle andere dagen en avonden besteed ik aan Home of Art. In de toekomst wil ik mijn kantoorbaan steeds verder afbouwen.

Als ik naar de zeilbootlamp kijk, voel ik me op mijn gemak, hij geeft me een 'thuis'-gevoel. Voorheen hing hij in mijn eigen huis, maar nu heb ik hem in Home of Art gehangen, zo kunnen meer mensen ervan genieten. En daarbij: ik ben hier vaker dan in mijn eigen huis."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden