Natuurdagboek

De zeekraal krijgt prachtige herfstkleuren

Zeekraal in zomer- en herfstkleur. Beeld Koos Dijksterhuis
Zeekraal in zomer- en herfstkleur.Beeld Koos Dijksterhuis

Aan de rand van de Waddenzee groeien allerlei soorten zouttolerante planten. Sommige groeien hoog op de wat oudere kwelders en krijgen bijna nooit meer zeewater over zich heen, andere groeien op het wad en overstromen met iedere vloed.

De meest zouttolerante plant van Nederland is zeekraal. Er zijn twee of drie soorten zeekraal maar ik hou me voor het gemak maar even bij het overkoepelende zeekraal. Zeekraal is eetbaar, sterker nog: het is een delicatesse. Tijdens onze barre expedities naar de oostpunt van Schiermonnikoog vonden mijn kinderen zeekraal altijd een attractie.

Dat zeekraal lekker is, weten veel mensen. Dat het een zeeplantje is, zal vanwege de naam geen verbazing wekken. Dat het een zouttolerante plant is, is algemeen bekend. Het is althans het eerste wat de vele websites over zeekraal melden. Hoe zeekraal hem dat fikst, staat er nooit bij. Terwijl het een hele kunst is om in zeezout te leven!

Geavanceerd filter

Ik vind zeekraal rauw het lekkerst. Je zou verwachten dat het zout smaakt. Dat klopt een beetje, dankzij het aan het plantje klevende zout. Zelf is zeekraal juist fris en sappig. Als een cactus heeft de plant zijn bladeren op elkaar staan, met wespentailles gekoppeld. Elk blad heeft een vlezige wand, waarbinnen het schaarse drinkwater opgeslagen zit. De plant zit stevig vast aan zijn wortels, die je zomaar uit de zachte slijkbodem trekt. Zeekraal moet je dan ook met twee handen plukken of afsnijden. Die wortels beschikken over een geavanceerd filter dat het zout buiten laat. Zeekraal hoeft dus geen zout uit te scheiden, het zuigt het simpelweg niet op.

In dit seizoen kleurt zeekraal kwelders, wadden, slikken en schorren rozerood. Zeekraal krijgt prachtige herfstkleuren. Tijdens een lange voettocht door de kwelder van Schiermonnikoog bleek echter hier en daar nog een groen, jong blaadje zeekraal te vinden - een sappig tussendoortje.

Iedere dag verwondert Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit. Lees alle afleveringen van het natuurdagboek op www.trouw.nl/natuurdagboek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden