NieuwsZangeres Zonder Naam

De Zangeres Zonder Naam krijgt een mini-museum en een gelegenheidsbiertje

Mary Servaes-Bey, de Zangeres zonder Naam. Beeld
Mary Servaes-Bey, de Zangeres zonder Naam.Beeld

Komende maandag, op 5 augustus, zou ze honderd jaar zijn geworden: de Zangeres zonder Naam (1919-1998), de geliefde vertolkster van de ware smartlap.

Om dat te vieren wordt er vrijdag in haar geboortestad Leiden, waar ze haar jeugd doorbracht, een klein pop-up museum­pje geopend.

De hele maand augustus is in het schoolgebouw Old School een kleine expositie rondom de zangeres te zien, met veel foto’s uit haar Leidse jaren en als hoogtepunt een van haar authentieke jurken. Het museumpje vormt tevens het eindpunt van een speciale stadswandeling die aan de koningin van het levenslied is gewijd. Die wandeling begint in de Weverstraat bij het eenvoudige geboortehuisje van de zangeres.

Leiden is al het hele jaar een beetje bezig met het eeuwfeest van zijn beroemde stadgenoot. Zo is er eerder al een gelegenheidsbier gebrouwen onder de naam ‘Bittere tranen’, vernoemd naar de smartlap ‘Veel bittere tranen’, een van de succesnummers van de Zangeres zonder Naam. Het bier heeft een licht bittertje en op het etiket van de flesjes is een portret van de eens zo populaire zangeres te zien. Overigens had de Zangeres zonder Naam wel degelijk een naam. Ze heette Mary Servaes-Bey, en sinds 2007 kent de stad Leiden een Mary Beystraat.

In de vorige eeuw was de Zangeres Zonder Naam een begrip in Nederland, vooral dankzij hits als ‘Ach vaderlief, toe drink niet meer’ en ‘Mexico’. In deze Pride-week is het wellicht goed om te refereren aan het lied ‘Luister Anita’ dat zij in 1977 tegen de rabiate anti-homoactiviste Anita Bryant zong: ‘Maar beste vent, hou gerust van je vriend, en strijd voor je rechten, desnoods ervoor vechten’. Ze was op slag de lieveling van de homo-gemeenschap.

Lees ook:

Koningin van het levenslied creëerde eigen mythe

Ze omringde zich met ‘kasteelmeubels’ en droeg protserige jurken. Maar in de musical over het leven van Mary Servaes wil hoofdrolspeelster Ellen Pieters de buitenkant vergeten: ‘Ze was ook een gewoon Leids meisje.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden