DE ZAAK URKA

Van een onzer verslaggevers HAARLEM - Het Haarlemse openbaar ministerie gaat in het mega-proces tegen de vermeende drugsbaron Etienne Urka, Ad Karman in stelling brengen, de omstreden kroongetuige wiens verklaringen ook de Hakkelaar en zijn kompanen achter tralies hebben gebracht.

Karman, die aanvankelijk deel uit maakte van de bende van de Hakkelaar, beloofde in een deal met justitie belastende verklaringen af te leggen over zijn baas, in ruil voor slechts een geringe straf. Op basis van zijn verklaringen en die van kroongetuige Fouad Abbas, kon de Hakkelaar tot zes en zijn rechterhand Koos R. tot vijf jaar cel worden veroordeeld. Hun zaak dient nu in hoger beroep.

Karman zou ook informatie hebben over de werkwijze van Urka. Als getuige is hij verplicht te verschijnen, en aangezien hij zich nog steeds in een justitieel getuigenbeschermingsprogramma bevindt en omringt wordt door politie, zal het feitelijke moeilijk voor Karman zijn zich aan een oproep te onttrekken. Van justitie hoeft Karman niet voor de rechtbank te verschijnen. Volgens persofficier C. Hemmes-Boender kan Karman bij de politie worden gehoord.

De advocaat van Urka, C. Korvinus en zijn collega A. Moszkowicz die andere bendeleden verdedigt, reageren “hogelijk verbaasd” over de nieuwste zet van justitie. Zij hebben aangekondigd vanochtend de nieuwe ontwikkeling direct aan de kaak te stellen. Korvinus en Moszkowicz willen weten of justitie ook nu weer een deal met Karman heeft gemaakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden