DE ZAAK-URKA

Van een onzer verslaggevers AMSTERDAM - De inhoudelijke behandeling van de zaak tegen de vermeende drugsbaron Etienne Urka, is gisteren opnieuw uitgelopen op getouwtrek over de vraag of het onderzoek naar zijn bende 'besmet' is. Volgens de advocaten van Urka en zijn medeverdachten, heeft justitie gebruik gemaakt van bewijsmateriaal dat onrechtmatig is verkregen. Maar justitie meent dat zij na de IRT-enquête met een schone lei is begonnen.

De 42-jarige Urka wordt verdacht van grootschalige handel in soft- en harddrugs en belastingontduiking. Aan de lijst ten laste gelegde feiten gemeten, zou Urka een grotere drugsbaron zijn dan de Hakkelaar, wiens zaak nu in hoger beroep dient. Naast Urka staan voor de rechtbank in Amsterdam zes kompanen terecht, begeleid door vijf advocaten. Het proces zal naar verwachting langer dan een maand duren.

De kritiek van de advocaten op de handelwijze van justitie in deze zaak is niet nieuw. Al eerder, tijdens de pro-formazittingen, betoogde Urka's advocaat C. Korvinus dat het openbaar ministerie zijn recht op vervolging van de 42-jarige Urka heeft verspeeld, omdat er gebruik is gemaakt van 'vervuild' materiaal uit het Delta-onderzoek, dat vanwege zijn onrechtmatige opsporingsmethoden centraal stond in de IRT-affaire.

Justitie is toen dit eerste onderzoek naar Urka strandde wel begonnen met een nieuw Kernteam, maar volgens Korvinus kreeg die frisse start al gauw een luchtje toen er telefoontaps die van de rechter-commissaris moesten worden vernietigd, opnieuw werden gebruikt. Ook zouden rechercheurs uit het 'oude IRT' zijn overgestapt naar het nieuwe Kernteam, dan wel zonder twijfelachtige processen-verbaal, maar mèt de besmette informatie in het achterhoofd. De Haarlemse criminele inlichtingendienst (CID) zou ook oude informatie over Urka hebben verspreid zodat deze bij andere CID's terechtkwam en die vanuit Haarlem weer hebben opgevraagd. Zo ontstond volgens de verdediging via een U-bocht-constructie vers materiaal.

Justitie heeft tot nu toe die verdachtmakingen hard bestreden. Wel heeft officier van justitie mr. F. van Straelen eerder toegegeven dat er inderdaad abusievelijk tapgegevens zijn gebruikt die hadden moeten worden vernietigd, maar deze zijn volgens hem niet afkomstig uit het besmette Delta-onderzoek, maar uit een zaak daarvoor. Volgens hem leveren die ten onrechte gebruikte gegevens slechts een 'juridisch probleem' op.

De officier kritiseerde gisteren de verdediging dat zij opnieuw met de 'kans op besmetting' van het Urka-onderzoek kwam. “Ik vraag me in gemoede af hoe lang wij nog met dit schimmenspel moeten doorgaan. Het Kernteam is geslaagd in het weren van vervuild materiaal”, aldus de officier. Het was gisteren ook de vraag waarom mr. Korvinus opnieuw met het besmettingsverhaal kwam. In eerdere pro-formazittingen heeft hij zo een niet-vervolging willen afdwingen. Maar rechtbank-voorzitter R. van Os-Lang heeft de kritiek van Korvinus steeds terzijde geschoven.

Daarom koos mr. A. Moszkowicz die twee medeverdachten verdedigt, voor een iets andere koers. Hij richtte zijn pijlen vooral op het justitie-onderzoek naar een drugsvangst in het Amerikaanse Jacksonville. Meerdere bendes worden voor de smokkel van 17 000 kilo hasj verantwoordelijk gehouden en hoe concreter de verdachtmakingen in andere onderzoeken tegen andere verdachten zijn, hoe ontlastender is dit voor zijn cliënten, aldus Moszkowicz, die in het dossier alleen maar 'vage aanwijzigingen' heeft aangetroffen. Verder vraagt hij zich af of zijn Pakistaanse cliënt wel in Nederland kan worden vervolgd, omdat deze volgens justitie alleen in het buitenland strafbare feiten zou hebben gepleegd.

In die categorie technische bezwaren had mr. Korvinus gisteren ook nog een opmerking: volgens Urka's raadsman is zijn cliënt destijds door Frankrijk uitgeleverd na een verzoek van Nederland waarin alleen delicten buiten Nederland zijn beschreven. Volgens hem moeten daarom de delicten in Nederland gepleegd van de tenlastelegging verdwijnen.

Vandaag wordt de zaak voorgezet met het antwoord van justitie en de vaststelling van de getuigenlijst.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden