De zaak-Peper in de internationale pers

Even was dr. Bram Peper wereldnieuws. Twee jaar geleden overkwam hem hetzelfde, toen het vrolijke beeld van een swingende burgemeester van Rotterdam in gezelschap van vrouw Neelie en zijn Amerikaanse gasten Bill en Hilary Clinton, de wereld over ging. Nu komt de internationale pers met een minder zonnige schets van Bram Peper.

De Deutsche Presse-Agentur (DPA) weet te melden dat Peper met zijn ontslag 'de vrijheid zoekt om zich tegen kritiek te verweren'. De persdienst laat de Innenminister zondag al aftreden. DPA somt alvast op wat de Rotterdamse onderzoekscommissie aanstaande vrijdag bekend zal maken: Peper heeft zich in zijn zestien jaren als burgemeester 'zelfverrijkend en autoritair gedragen' en ook nog 'opgehoogde rekeningen geïncasseerd'. Het is niet alles negatief wat DPA over Peper vanuit de Nederlandse pers heeft opgepikt. ,,Hem moet worden nagegeven dat hij de stad met de grootste haven van Europa weer Schwung heeft gegeven''.

Net als Teletekst van de BRT spreekt Agence France Presse (AFP) over 'corruptie' als reden voor Pepers vertrekt. Het AFP maakt zich enige zorgen over hoe het nu verder moet bij het Europees Kampioenschap voetbal. De vertrokken bewindsman is voor het Franse agentschap qua orde een 'sleutelfiguur' bij Euro 2000.

Voor de New York Times is het opstappen van de minister een krantensnippertje waard. Tussen 'Honger in Mongolië', 'Polio campagne in Irak', prijkt op pagina 8 Pepers ontslag. Als reden wordt hier genoemd 'misbruik van gemeenschapsgeld'. Hetzelfde geldt voor USA Today.

Associated Press (AP) noemt net als de NYT, het Algemeen Dagblad als bron. AP betitelt Pepers echtgenote, 'ex-minister van transport Neelie Peper-Kroes', medeplichtige bij het 'verduisteren'. Daarbij zou het gaan om 'luxe spullen, peperdure diners en buitenlandse reisjes'.

Xinhua News Agency heeft datzelfde rijtje verwijten opgevangen en weet er aan toe te voegen dat alles is bekostigd met cash uit de gemeentekas èn het misbruiken van de creditcard van de stad Rotterdam.

De kranten bij de zuiderburen putten zich uit in beeldende teksten. De Morgen heeft het over de val van een 'flamboyante minister' en citeert met graagte dat (ex-)ambtenaren de burgemeester van weleer typeren als een 'roverhoofdman' die zich voor ruim 100000 gulden (1,8 miljoen frank) heeft verrijkt. De Standaard kopt: 'Bourgondisch gedrag kost Peper portefeuille.' De excellentie wordt een 'dikhuid' genoemd, die 'lacherig' over alle aantijgingen deed. De Vlaamse krant verder: ,,Peper merkte dat -wie zoals hij zeer verstandig is, en dat voortdurend aan minder bedeelden laat merken- weinig vrienden heeft.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden