De Vraag

De 'zaag zetten' in het eigen risico voor de zorg, of toch niet?

Beeld ANP XTRA

De voorbijgangster op het Binnenhof had wel een vraag voor de Tweede Kamer en de ministers die zich verzamelden voor de Algemene Beschouwingen. "Ik zou graag willen weten wat u voor de onderkant gaat doen, de mensen met een minimuminkomen of net daarboven. Die kampen met een eigen risico van 385 euro. En dat is maar één voorbeeld", sprak ze voor de radio.

Het zit meer mensen dwars. Precies omdat dit eigen risico maar één extra uitgavenpost is waar ouderen en zieken die het al moeilijk hebben, voor kunnen komen te staan. Tel bijvoorbeeld ook de eigen bijdrage in de Wet maatschappelijke ondersteuning mee.

Minister Schippers die afschaffing van dit eigen risico, waar oppositiepartijen op aandringen, vergeleek met het uitdelen van gratis ijs, riep boze reacties op. Alsof je erom vraagt chronisch ziek of gehandicapt te zijn waardoor je zoveel medicijnen en zorg nodig hebt dat je direct die 385 euro kwijt bent. "Het is niet eerlijk, mevrouw Schippers!"

Zorg mijden
Het leidt ertoe dat mensen zorg mijden. Met een uitkering en schulden kunnen ze niet nog meer rekeningen aan. Dus worden bezoekjes aan de orthodontist of huidspecialist uitgesteld en medicijnen niet opgehaald. Dat kan weer tot hogere kosten leiden omdat duurdere ingrepen nodig zijn.

VVD-minister Schippers vindt een eigen risico van 385 euro wel goed te verantwoorden. Maar de verkiezingen zijn in aantocht. En leek het begin deze maand nog goed nieuws - gelekt in Haagse wandelgangen - dat het eigen risico volgend jaar niet stijgt, het is inmiddels een heet hangijzer. En de héle zorg is het hete vuur waaraan partijen zich kunnen branden of opwarmen: verkiezingsthema nummer één.

GroenLinks, PVV, 50-plus en SP zeggen: schrappen dat eigen risico, PvdA zinspeelt op een verlaging. Het moet serieus worden bekeken, meent staatssecretaris Van Rijn. Maar de 3,7 miljard euro die het eigen risico nu opbrengt, moeten we wel elders vinden.

Kaboutertjes met geld
Hoe dat te betalen? De zorgverzekeringspremie voor iedereen verhogen om de lasten over alle schouders te verdelen, is één suggestie. Via de belastingen is een andere. De SP gaat verder dan de 'zaag in het eigen risico': Roemer wil een nationaal zorgfonds waarin de overheid alle zorg regelt. Het ontlokte D66-collega Pechtold woensdag een sneer: "Waar vindt u de kaboutertjes die dit betalen?"

Anderen opperen om het eigen risico inkomensafhankelijk te maken. Of invoering van een eigen bijdrage op medische handelingen direct af te rekenen bij bloedonderzoek en recept.

Maar remmen deze oplossingen ook het zorggebruik? Dat was in 2008 een belangrijke reden om het eigen risico - toen 150 euro - in te voeren na het mislukte specialistengeeltje (1988) en de medicijnknaak (1983). Vergrijzing maakt de noodzaak om de kosten van de gezondheidszorg (68 miljard) in de hand te houden, alleen maar groter. Die toegankelijk en betaalbaar te houden is ook de zorg van een volgend kabinet. Ook aan u de vraag of we de zaag zullen zetten in het eigen risico.

Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoorden verschijnt in de krant van woensdag.

Monic Slingerland is op vakantie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden